22. 09. 2021.
Rejting političkih stranaka u RS: SNSD i dalje najjači, SDS i SNS bilježe rast

Rejting političkih stranaka u RS: SNSD i dalje najjači, SDS i SNS bilježe rast

Rejting političkih stranaka u RS: SNSD i dalje najjači, SDS i SNS bilježe rast

Vladajući SNSD podržava 26,8 odsto ispitanika, a SDS ima podršku 19,4 procenta ispitanih građana.
Iza dvije vodeće partije slijede  Demokratski narodni savez – 9,8 %, Partija demokratskog progresa – 7,1 %, Narodni demokratski pokret – 6,7 %, Socijalistička partija – 5,3 %.

Srpsku naprednu stranku Republike Srpske podržava 3,7 odsto ispitanika, Socijaldemokratsku partiju, 3,1 %, Stranku demokratske akcije 2,7 %, Stranku za BiH 1,9 odsto, Srpsku radikalnu stranku 1,2 odsto, SRS-Vojislav Šešelj 1,1 %, kao i Novu socijalističku partiju. Jedan procenat građana bi podržao Savez za demokratsku Srpsku, Dragana Kalinića. Ostali imaju podršku ispod 1%.

SNSD i SDS tradicionalno vode najveću bitku za podršku građana Republike Srpske, a u posljednje vrijeme nešto je uspješniji SDS, koji, kako pokazuju istraživanja, bilježi rast podrške na uštrb pada podrške SNSD-u.

Opozicioni blok SDS, PDP i NDP zajedno ima 33,2  odsto podrške građana što je više nego SNSD i njihovi vjerni koalicioni partneri iz partije Petra Đokića, ali nije više od zbira koji se dobija ako im se pridoda i 9,8 procenata DNS-a. Međutim, zbog očigledne distance sa koje partija Marka Pavića javno nastupa i djeluje naspram političkih prilika u RS, analitičari se ne bi kladili u ovu “3 u 1” kombinaciju, koja je, podsjetimo trenutno vladajuća u Srpskoj.

Mnogi predviđaju da bi DNS mogao biti onaj, ne najteži, ali dovoljno težak tas na vagi koji bi nakon ovogodišnjih izbora odlučivao o većini. Do izbora ipak ima još vremena, koje će prštati od stranačkih ukrštenica u kojima nijedna kombinacija nije nemoguća, a možda ni ona u kojoj bi se napravila neka vrsta dogovora SDS i SNSD, iako izjave zvaničnika ove dvije stranke ”ni u snu” ne predviđaju takav ishod.

Nakon ujedinjenja naprednjaka i konačnog sudskog rješenja koje kaže da je Hadži Jovan Mitrović predsjednik SNS RS i ova stranka je zabilježila rast podrške. Povjerenje prema naprednjacima poraslo je sa 3% do 3,7 % od posljednjeg istraživanja rejtinga političkih stranaka, rađenog ranije prošle godine. Prediviđa se dalji rast podrške SNS-u, a vjetar u leđa bi im mogli dati i sve izvjesniji izbori u Srbiji gdje se očekuje uspjeh SNS.

Prema našim saznanjima postoji mogućnost formiranja bloka na čelu sa SNS RS, koji bi pored Srpske napredne stranke RS činili Stranka napredna Srpska Adama Šukala, NSP Zdravka Krsmanovića i svi radikali.

Logika je prepisana iz Srbije gdje su naprednjačku opciju činili bivši radikali uz nove članove SNS, a pridružio im se i socijalista Aleksandar Vulin uz još neke stranke.

Prema istoj logici u Republici Srpskoj blok predvođen Srpskom naprednom strankom Republike Srpske, po sadašnjem zbiru imao bi 8% glasova, te uz rast koji prema istraživanjima bilježe naprednjaci taj procenat bi dostigao 12 % što bi bio pravi treći blok, koji bi čak mogao ponuditi kandidata za predsjednik RS i člana predsjedništva BiH.

(KONTAKT RADIO)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender