28. 07. 2021.
Vatikan odbio da UN-u dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju djece

Vatikan odbio da UN-u dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju djece

Vatikan odgovara na pitanja zlostavljane djece

Vatikanski zvaničnici odgovaraće danas na pitanja članova komisije UN o seksualnom zlostavljanju nekoliko hiljada djece od strane katoličkih sveštenika.
Vatikan je odbio ranije upućeni prijedlog da dostavi informacije o ovom pitanju, s objašnjenjem da su za te slučajeve nadležne države u kojima su se zlostavljanja desila.

Papa Franjo izjavio je da je suzbijanje zlostavljanja djece od vitalnog značaja za Katoličku crkvu, koja je kritikovana zbog neadekvatnog odgovora na optužbe da su njeni sveštenici seksualno zlostavljali djecu u Evropi i ostalim dijelovima svijeta.

Vatikan je 1990. godine ratifikovao Konvenciju UN o pravima djeteta, pravno obavezujući dokument koji štiti najosjeteljivije članove društva, a prvi i jedini izvještaj o napretku objavio je 2012. godine.

Komisija za prava djeteta postaviće brojna pitanja o spornim slučajevima, a komentatori napominju da će Vatikan prvi put na njih odgovarati javno.

Vatikan je suočen sa optužbama da je omogućio seksualno zlostavljanje djece jer je štitio sveštenike pedofile na štetu žrtava.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender