26. 07. 2021.

Zakon o praznicima BiH prošao preglasavanjem

Ustanovpravna komisija parlametna BiH danas je, bez podrške članova iz RS, utvrdila ustavnost ovog zakonskog prijedloga.

Prodanović je naglasio da su neprihvatljivi datumi praznika koji se odnose na nezavisnost BiH, članstvo u UN i na dan sjećanja na srebreničke žrtve.

On je kritikovao nedolazak Aleksandre Pandurević iz SDS-a na juče održanu sjednicu Ustavnopravne komisije, ocijenivši da bi ishod glasanja o Bećirovićevom prijedlogu u tom slučaju bio drugačiji.

“Da je ona bila tu, zakon ne bi dobio podršku u Komisiji i ne bi bilo osnova da se razmatra u Predstavničkom domu”, zaključio je Prodanović.

Pandurevićeva je rekla da ne želi komentarisati “niske i uvredljive” komentare Prodanovića i istakla da SDS neće glasati za taj zakon na sjednici parlamenta, čime neće dobiti entitetsku većinu potrebnu za prolaz.

Bećirović je nakon glasanja izrazio zadovoljstvo jer je prijedlog zakona dobio pozitivno mišljenje. Prema njegovom mišljenju, ovim zakonom se poštuju državnost i suverenitet BiH, uvažavaju interesi svih naroda i građana BiH, ukazuje na antifašističke temelje BiH te poštuje i provodi odluka Evropskog parlamenta kojim se 11. jul proglašava danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender