30. 07. 2021.
Predsjednik Gugla: Cenzura će vjerovatno nestati za 10 godina

Predsjednik Gugla: Cenzura će vjerovatno nestati za 10 godina

Gugl pravi sočiva za dijabetičare

Laboratorija najvećeg internet pretraživača “Gugl lab”, poznata po neobičnim projektima, saopštila je 16. januara da pravi kontaktna sočiva za dijabetičare kako bi pacijenti mogli da kontrolišu nivo glukoze u suzama.

“Pravimo inteligentna sočiva koja će moći da mjere nivo glukoze u suzama”, najavili su naučnici Brajan Otis i Babak Parviz na zvaničnom Guglovom blogu.

Prema njihovim riječima, nova sočiva funkcionišu tako što imaju čip povezan s minijaturnim senzorom glukoze, koji se nalazi između dva sloja sočiva.

Naučnici su rekli da su neka klinička ispitivanja već sprovedena i da su u toku pregovori sa američkom agencijom za zdravlje (FDA).

Sočiva će moći da utvrde nivo glukoze u suzama svake sekunde, naveli su naučnici i dodali da sada razmatraju mogućnost da unesu svjetlosne signale kako bi dijabetičar bio upozoren kada je nivo glukoze prešao dozvoljeni nivo.

“Uvijek smo željeli da radimo na projektima koji svima djeluju čudno. Pošto je Međunarodna federacija dijabetesa nedavno saopštila da svijet gubi bitku u liječenju te bolesti, mislili smo da je ovaj projekat vrijedan pažnje”, naveli su Otis i Parviz.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender