30. 07. 2021.

Loše prognoze voćara, iako je godina tek počela

Šef Zavoda za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednom institutu Republike Srpske Nada Zavišić rekla je da su trenutne vremenske prilike pogubne za voćnjake i da su predviđanja za ovogodišnji rod jako loša.
“Zbog izrazito toplog vremena, stabla voćaka još nisu završila prošlosezonsku vegetaciju, odnosno uopšte nisu ušla u fazu mirovanja. To su posebno vidi na mladim stablima, čije korijenje nije ni prestajalo da se razvija, kao što se dešava tokom zime”, rekla je Zavišićeva Srni.

Ona je dodala da se kod različitih vrsta voća, naročito kod breskve i kajsije, već razvijaju popoljci, čije smravanje može da izazove i temperatura od minus pet stepeni.

“Dodatni problem predstavlja i to što se, zbog visoke temperature, sok iz kore stabala nije povukao i može lako da smrzne. Sve to govori da će ova godina biti izrazito slaba za voćare”, tvrdi Zavišićeva.

Najavljeni snijeg u februaru, smatra Zavišićeva, mogao bi da zaustavi razvoj populjaka, što bi bilo dobro samo u slučaju da se temperature ne spuštaju ispod minus pet ili šest stepeni.

“Zbog obilnog prošlogodišnjeg roda, voćke su iscrpljene i izlomljene i nemaju snage da se bore sa ovim temperaturnim neprilikama. Ako tome dodamo i nedostatak vlage u zemljištu, jasno je da voćari imaju razloga za brigu“, rekla je Zavišićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender