28. 07. 2021.
Pikasova slika u Dubici?

Pikasova slika u Dubici?

Pikasova slika u Dubici?

U Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici tvrde da imaju djelo španskog slikara i jednog od najpoznatijih umjetnika 20. vijeka Pabla Pikasa, mada grafika koju su godinama u tajnosti čuvali nije potpisana.

Na umjetničkom djelu je samo datum, ali nadležni u biblioteci tvde da autentičnost grafike nije upitna i da je Pikasovo djelo poklon biblioteci u rodnom kraju od nekadašnjeg narodnog heroja Boška Šiljegovića koji je sliku dobio u Parizu 1964. kao učesnik komunističkog kongresa.

Bivši direktor Centra za kulturu u Kozarskoj Dubici Stojan Banjac rekao je da je bio “prestrašen” kako da sačuvaju tu sliku.

“Nismo u to vrijeme imali tehničke uslove da možemo da je sačuvamo. Јedino se mogla sačuvati ćutanjem”, svjedoči Banjac.

Slika je u lokalnoj biblioteci od kraja 80-ih godina prošlog vijeka i čuva se u sefu.

Načelnik Opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro potvrdio je da će tražiti mogućnost da se slika, ukoliko se potvrdi autentčnost, na adekvatan način zaštiti i izloži.

Grafika koja je izazvala interesovanje javnosti samo je dio bogatog Šiljegovićevog legata biblioteci u Kozarskoj Dubici, gdje se nalazi i knjiga Henrija Kisindžera koju je američki diplomata svojevremeno potpisao i poklonio Šiljegoviću.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender