05. 08. 2021.
File: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, mi to zovemo ”normalizacija odnosa”

File: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, mi to zovemo ”normalizacija odnosa”

Sarajevo: Stiže File da deblokira evropski put

Komesar za proširenje EU Štefan File dolazi danas u Sarajevo radi razgovora sa domaćim političarima o pronalaženju načina da se BiH konačno pokrene na evropskom putu, izjavio je Srni Fileov portparol Peter Stano.
“Cilj radne posjete Filea Sarajevu jeste nastavak diskusije sa političkim liderima o rješavanju pitanja `Sejdić-Finci` i pronalaženju načina da se BiH konačno pokrene na evropskom putu”, naveo je Stano, koji nije želio da otkriva Fileova očekivanja i planove ako razgovori ne budu dali rezultate.

File bi trebalo da razgovara sa liderima sedam vodećih političkih partija u BiH.

Provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” bitno je za nastavak puta BiH ka EU. Odluka nije provedena je političari iz Federacije BiH ne mogu da postignu dogovor.

Sud u Strazburu je prije pet godina donio odluku u korist Sejdića i Fincija i zatražio od vlasti u BiH da usvoje izmjene Ustava BiH u tom dijelu, što nikada nije učinjeno.

Evropska komisija je u više navrata upozorila da postoji mogućnost da zbog toga naredni izbori u BiH, zakazani za ovu godinu, budu proglašeni
nevažećim.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender