28. 07. 2021.
Sedam očaravajućih mjesta koja ostavljaju bez daha (VIDEO)

Sedam očaravajućih mjesta koja ostavljaju bez daha (VIDEO)

Sedam očaravajućih mjesta koja ostavljaju bez daha (VIDEO)

Polja lala u Holandiji

Svakog marta polja u blizini Alkmaara u Holandiji se pretvaraju u nepregledna i prekrasna cvijetna mora koja pršte bojama. Teško da će ovaj prizor nekoga ostaviti ravnodušnim.

Bambusova šuma u Japanu

Smještena na periferiji Kjotoa, ruralna četvrt Arashiyama sadrži mnoga kulturna blaga, međutim, ono po čemu se ovo područje izdvaja je prirodno blago – čudesna bambusova šuma Sagano.

Smatra se jednim od najljepših prirodnih pejzaža u cijelom Japanu, i to ne samo zbog svoje prirodne ljepote, već i zbog zvuka koji vjetar proizvodi dok struji kroz gustu šumu bambusa.

Pećina Benagil u Portugalu

Na obalama ribarskog sela Benagil u Portugalu nalazi se nekoliko izolovanih pećina koje svojom romantikom i misterioznošću privlače turiste iz cijelog svijeta. Pećine se smatraju biserom obale Algarve.

Salar de Uyuni u Boliviji

Najveća slana pustinja na svijetu smatra se jednim od najljepših mjesta na planeti. Kada padne kiša, velika ravnica od blizu 12.000 kvadratnih kilometara se pretvara u ogromno ogledalo, tako da izgleda kao da se nebo i zemlja spajaju.

Salar de Uyuni je savršen primjer neverovatne stvaralačke snage prirode.

Ostrvo Skye u Škotskoj

Smješten u dolini Brittle, Skye krije neke od najljepših prizora koji ostavljaju bez daha. Među njima se svakako izdvajaju planine koje vijekovima oblikuje ledena voda koja se s njih sliva i gradi jezero koje izgleda kao da je upravo izronilo iz bajke…

http://www.youtube.com/watch?v=V-f2NvU6JrM

Zhangye Danxia, šarena planina u Kini

Neobične boje stijena rezultat su taloženja crvenog pijeska i slojeva mineralnih naslaga. Vjetar i kiša daju stijenama izgled rezbarenjem čudesnih i prekrasnih oblika – koji se razlikuju u boji, teksturi, obliku i veličini.

Ovo nevjerovatno područje jedinstveno je u svijetu, a sa površinom od oko 400 kvadratnih kilometara, Zhangye Danxia je možda i najveće prirodno slikarsko platno na svijetu.

Sa svojim prelijepim spektrom boja, zaista više liči na umjetničko djelo nego na prirodnu formaciju stijena.

Skrivena plaža u Meksiku

Smještena nekoliko metara pod zemljom, plaža na Marieta ostrvima u Puerto Vallarti svakako je jedna od egzotičnih destinacija koje ćete željeti da posjetite.

Do magične “plaže ljubavi” stiže se prolaskom kroz tunel dug oko 25 metara koji je povezuje sa Pacifikom. Plaža, ali i cjelokupan arhipelag ostrva rezultat su vulkanskih aktivnosti.

Plaža je toliko nevjerovatna da mnogi nisu mogli da vjeruju da takvo mjesto uopšte postoji na planeti.

(klix.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender