28. 07. 2021.
Srpkinja sudi u Australiji: Neki igrači nisu džentlmeni!

Srpkinja sudi u Australiji: Neki igrači nisu džentlmeni!

Srpkinja sudi u Australiji: Neki igrači nisu džentlmeni!

Srbija na Australijan Openu osim tenisera ima predstavnika i među sudijama. Kragujevčanka Marijana Veljović (26) već četiri godine dijeli pravdu na najvećim turnirima širom svijeta, a od početka ove godine isključivo radi kao sudija u stolici.

Prvo sam radila na turnirima u Srbiji, a potom sam počela da putujem na ATP turnire! Početkom 2009. sam radila u Dohi što je moje prvo međunarodno iskustvo – rekla je Veljovićeva i dodala da su zatim uslijedili pozivi i na ostale turnire:

– Rad svakog sudije se ocjenjuje, a ukoliko iskoristite šansu dobijate poziv i za ostale turnire. Jednom kada dođete na Gren slem velike su šanse da u kontinuitetu sudite na najvećim teniskim spektaklima – rekla je 26-godišnja Kragujevčanka i dodala:

– Ja sam debitovala na Vimbldonu zbog čega mi je taj turnir poseban, a najviše mi se sviđaju i njihove uniforme, izgledaju lijepo, svedeno i elegantno.

1

U toku dosadašnje karijere mlada djevojka iz Srbije dijelila je pravdu i na mečevima neki od najvećih tenisera svijeta.

– Na Hopman kupu sam sudila mečeve Congi, Tomiću što je zaista sjajno iskustvo – rekla je Marijana, a zatim i objasnila kroz koje sve nivoe teniski sudija mora da prođe kako bi stigao do vrha.

– Postoji gradacija u svijetu teniskih sudija. Kreće se od bijelog bedža, što je i prva internacionalna škola, zatim se polaže za bronzani bedž, a ko se dokaže dobija srebrni i dalje zlatni bedž za šta se ne polažu ispiti već jednostavno organizacija prepozna kvalitet i odlikuje te tim priznanjem – rekla je Marijana.

2

Iako je običaj da se teniseri pozdrave sa sudijama po završetku meča, Srpkinja je u toku karijeru doživjela i jednu neprijatnost.

– Jednom mi se dogodilo da igrač nesportski postupi i ne pozdravi se sa mnom! Meni to ne smeta, ali sigurno da nije prijatno. Možda je neko iznerviran zbog nekih odluka, ali ljepše je i kulturnije kada se pozdravom rastanemo sa terena. Treba biti džentlmen, a to pojedinci nisu – zaključila je nasmijana Marijana.

(Telegraf)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender