04. 08. 2021.
Banjaluka: Uhapšena dva kradljivca

Akcija “Ptica”: Pali osumnjičeni za šverc oružja

U Švedskoj je kod uhapšenih pronađeno pet automatskih pušaka, 11 pištolja i određena količina municije. Ukupna vrijednosti ovog oružja na tržištu Švedske je oko 30.000 evra, istakla je portparol MUP-a Mirna Šoja.

Pripadnici MUP-a po nalogu Specijalnog tužilaštva RS u petak su pretresli osam lokacija u Bijeljini, Šekovićima, Ugljeviku i u Banovićima, a pronađeni su i oduzeti tri pištolja, puška i “audi A8” koji koristi jedan od osumnjičenih.

Uhapšeni su osumnjičeni da su od novembra prošle godine kao pripadnici organizovane kriminalne grupe sakupljali oružje na području BiH i Srbije, te isto krijumčarili na teritoriju Švedske i prodavali ga organizovanim kriminalnim grupama, rekla je Šoja.

Prema njenim riječima, akcija je sprovedena u okviru međunarodne zajedničke akcije koju realizuje MUP RS u saradnji sa policijom Švedske, a učestvovali su i pripadnici MUP-a Srbije, te Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK).

U Švedskoj su uhapšene ukupno četiri osobe, od kojih su tri iz RS. Protiv njih je podignuta optužnica za krijumčarenje oružja.

Švedski mediji naveli su da je oružje pronađeno prilikom pretresa vozila u centru Geteborga, a kojim je upravljao četrdesetšestogodišnji muškarac iz tog grada, porijeklom iz Bačke, a koji je odranije poznat policiji.

U vozilu su bili državljanka BiH stara 39 godina i muškarac star 33 godine, koji nemaju veze s tim švedskim gradom i koji su imali ulogu kurira.

U sklopu akcije pretresen je i jedan stan u Geteborgu pri čemu je uhapšena tridesettrogodišnja žena protiv koje je podignuta optužnica za posjedovanje ukradene robe.
Vozilo

Švedski tužilac Tomas Eliason izjavio je da je vozilo koje je pretreseno u Geteborgu došlo sa područja Balkana.

– Presretanje vozila rezultat je višemjesečnog nadzora koje je organizovala policija u Geteborgu u saradnji sa Nacionalnim istražnim odjeljenjem Švedske. Oružje je bilo namijenjeno kriminalnim grupama iz Geteborga – rekao je Eliason.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender