24. 07. 2021.
Banjaluka: Pretresena kuća kreatora Fejsbuk grupe „Rušimo Dodika“

Banjaluka: Pretresena kuća kreatora Fejsbuk grupe „Rušimo Dodika“

Banjaluka: Pretresena kuća kreatora Fejsbuk grupe „Rušimo Dodika“

Banjalučka policija saopštila je da je pretresla kuću i pomoćne objekte zbog sumnje da posjeduje predmete koji potiču iz krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, te krivičnih djela protiv privrede i platnog prometa, rekla je Srni potparol Centra javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka Marija Markanović.

Dejan Prerad iz Banjaluke, poznat je po tome što je napravio Facebook profil koji nosi naziv „Rušimo Dodika“.

Za Radio Slobodna Evropa kaže da su ga u banjalučkom Centru javne bezbjednostišest časova ispitivali uglavnom o Facebook grupi koju je napravio, a koja nosi naziv „Rušimo Dodika“, kao i o njegovim kontaktima sa predsjednikom udruženja građana Slobodna Republika Nikolom Dronjkom.

„Zanimalo ih je što se nalazim sa Dronjkom, šta radim sa Dronjkom, kakvo je moje političko razmišljanje, radi čega radim to što radim na Facebooku…Pokušali su me prepasti – rekli su ‘idi kući ali dobro se zaključaj i zatvori vrata’. Onda sam ja krenuo da pitam šta to znači i da li pokušavaju da me prepadnu, kažu mi ‘ne, ne, to je bila mala šala’. To nije bila šala, to je bilo ozbiljno. Većinom se sve bilo fokusiralo na ispitivanje o Dronjku“, objašnjava Prerad.

Priča da je pretres izveden spektakularno – policajci su stigli u četiri „civilna“ i jednom službenom autu i upadom preplašili njegovo dijete i ženu. Kaže da su u spavaćoj sobi njegovih roditelja pajserom odvalili štok i vrata. Prerada su priveli u podne, a pušten je oko pola sedam uveče.

„Sve u svemu, inspektor je znao i rekao mi je ‘Kad smo došli kod vas i vidjeli da ste porodičan čovjek, da imate ženu i djecu, odmah smo znali da tu nema droge, ali ja sam dobio nalog od šefa i morali smo odraditi taj formalni pretres’“, kaže Dejan Prerad.

On ostaje pri tvrdnjama da je suština cijele priče u progonu političkih neistomišljenika vladajuće strukture.

„Pošto su mene već i ranije zvali neki odbornici iz SNSD-a s laganim prijetnjama da ukinem tu stranicu, da to ne vodi ničemu, da će me zatvoriti, da ću imati problema na granicama pošto često putujem…Onda sam im rekao da ne vidim razlog za to, da narod smije slobodno da se izjasni…uglavnom, sve je bilo na političkoj osnovi.“

Predsjednik udruženja građana Slobodna Republika i bivši vođa velikih studentskih protesta Nikola Dronjak, o kojem je policija intenzivno ispitivala Prerada, kaže da je to „samo još jedan udar janjičarskih snaga Milorada Dodika pod komandom njegove sjenke Miloša Čubrilovića Čubrija, a sve u cilju da se zatraše oni koji žele promjene u RS“.

Dronjak ističe da se na najbrutalniji način povređuje privatnost pojedinaca praćenjem i prisluškivanjem:

„Svaki dan pred mojim stanom prisutni su pripadnici MUP-a RS, ne znam po čijem nalogu. Konstatno prate moja kretanja jer su ugroženi i smatraju da sam ja državni neprijatelj koji narušava njihovu kriminalnu harmoniju.“

Dronjak smatra da vlast time samo otkriva svoje slabe strane – da se boji naroda i promjena.

„I ovom prilikom mogu da poručim lično Milošu Čubriloviću da će promjena u Republici Srpskoj biti, a da će svi oni koji su nanijeli zlo ovom narodu završiti na dugogodišnjim robijama“, kaže Dronjak.

Pretres je izvršen u koordinaciji sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom, a na osnovu naredbe Osnovnog suda Banjaluka.

(Klix.ba, Slobodna Evropa, ATV, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender