30. 07. 2021.
Srbi da se ne osjećaju uplašeno

Đurić: Državna politika na Kosovu i Metohiji ostaje nepromjenjena

On smatra da odbijanje Krstimira Pantića da preuzme funkciju gradonačelnika u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici nije bacilo sjenku na lokalne izbore održane u pokrajini.

“Ostavka nije pomogla našim naporima, ali bi bilo previše reći da jedan lični čin može da baci senku na sva naša nastojanja. Ciljevi državne politike Srbije na Kosovu i Metohiji nisu se promenili i Beograd neće odustati od stvaranje zajednice srpskih opština”, izjavio je Đurić za RTS.

On je ocijenio da će uskoro biti učinjeni konkretni koraci ka stvarenju zajednice srpskih opština i dodao da su svi koji žele da se priključe takvoj politici, kao što su možda Goranci, dobrodošli da u tome učestvuju.

Savjetnik predsjednika Srbije pretpostavlja da će formiranje zajednice srpskih opština biti jedna o tema razgovora na predstojećem susretu premijera Srbije Ivice Dačića i samoproglašenog Kosova Hašima Tačija 27. januara u Briselu.

“Naši ciljevi i ambicije nisu zadovoljene samo održavanjem lokalnih izbora. Srbi moraju da uzmu u punoj meri učešće u svim političkim procesima u Pokrajini i budu proporcionalno zastupljeni u tamošnjim institucijama”, naglasio je Đurić.

Govoreći o ubistvu odbornika SLS-a u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Dimitrija Janićijevića, Đurić je naveo da će Srbija dati podršku u vođenju istrage.

“Ovo ubistvo, koje je naišlo na najširu moguću osudu u Beogradu i kod predstavnika međunarodne zajednice, destabilizuje prilike na Kosovu i Metohije. Srbija pruža punu podršku vođenju istrage kako bi se što pre pronašle ubice stravičnog zločina”, rekao je Đurić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender