25. 07. 2021.
Gradiška: U školama zagađena voda, krovovi kao rešeto

Gradiška: U školama zagađena voda, krovovi kao rešeto

Gradiška: U školama zagađena voda, krovovi kao rešeto

Krov koji prokišnjava, stara stolarija kroz koju se uvlači hladnoća, neuslovni sanitarni čvorovi, samo su dio slike gradiških škola sa kojima će se đaci suočiti već u ponedjeljak, dok u većini područnih nemaju čak ni vodu za piće. Načelnik za inspekcijske poslove Radomir Pjanić potvrdio je da je lani utvrđeno da je ispravna voda u svim školama priključenim na gradski vodovod, dok je zabrinjavajuća situacija u područnim školama.

– U školama u ruralnim dijelovima opštine koje koriste vodu za piće iz lokalnih vodovoda i izvora uzeto je 15 uzoraka vode. Rezultati analiza pokazuju da je sedam uzoraka mikrobiološki neispravno, a riječ je o područnim školama u Turjaku, Cimirotima, Šimanovcima, Grbavcima, Jurkovici, Novom Selu i Jablanici – istakao je Pjanić.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška Dane Malešević istakao je da je gotovo svim područnim školama neophodna potpuna sanacija krova, stolarije i mokrog čvora.

– Posebno zabrinjava to što su u nekim područnim školama u Turjaku i Lamincima inspektori utvrdili da higijenska ispravnost vode nije zadovoljavajuća – naglasio je Malešević.

On je rekao da bi ove godine trebalo da počne sanacija OŠ „Vasa Čubrilović“, za šta je Vlada RS odobrila 650.000 KM, a planirana je i sanacija OŠ „Sveti Sava“ u Dubravama, za šta je vlada Turske najavila donaciju od 150.000 maraka.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ Dubrave Murisa Švraka istakla je da je stanje u područim školama alarmantno.

Osim dotrajalog krova, stolarije, namještaja i sanitarnog čvora, učenici područnih škola imaju problema i sa vodom za piće. Poslali smo projekte vladi Turske i japanskoj ambasadi, pa se nadamo da će ovi problemi biti riješeni – naglasila je Švraka.

Mutabdžija

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija rekao je da je investiranje u školske objekte krupno pitanje i pokušaće da ga riješe zajedno sa lokalnim zajednicama.

– Imali smo, na primjer, prije 15 dana situaciju da je u Kneževu u srednjoj školi kotao za zagrijavanje propao, a u toj opštini ne funkcioniše platni promet, pa je Ministarstvo relokacijom sredstava iz osnovnih škola obezbijedilo sredstva za nabavku kotla, iako je to bila odgovornost opštine – istakao je Mutabdžija.

Dodao je da se sva pitanja iz domena obrazovanja moraju rješavati sa lokalnim zajednicama, kako u Gradišci i Kneževu, tako i u bilo kojoj opštini, što će da zavisi i od raspoloživih sredstava.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender