24. 07. 2021.
Jajima gađali Berluskonijev automobil

Jajima gađali Berluskonijev automobil

Jajima gađali Berluskonijev automobil

Nekoliko desetina demonstranata uzvikivalo je “Sramota” i “Nema razgovora sa kriminalcima” dok je uz veliko obezbjeđenje Berluskoni stizao na razgovor sa Rencijem u sjedište Demokratske partije, prenijela je agencija AFP.

Neki demonstranti nosili su parole sa slikom Belruskonija iza rešetaka i sa natpisom “Mi ga želimo ovako”.

Demonstranti nisu mogli da priđu blizu ulaza u Demokratsku partiju zbog jakog policijskog obezbjeđenja.

Poslije susreta, Renci je rekao da je sa Berluskonijem došao do “duboke harmonije” u vezi političkih reformi koje treba preduzeti.

Bivši italijanski premijer Silvio pristao je danas na sastanku s najvećim političkim rivalom, liderom stranke levog centra, da podrži reformu izbornog sistema.

Bivši premijer je obećao da će njegova stranka desnog centra Forca Italia podržati zakon za promjenu izbornog sistema, koja je godinama odlagana sporovima na iscjepkanoj političkoj sceni Italije, što je dovodilo i do nestabilnih vladajućih koalicija.

Novi šef demokrata Mateo Renci je kritikovan zato što se sastao s liderom konzervativaca.

Berluskoni je obećao da će sarađivati na reformama koje će pogodavati stabilnoj vladi, “dvopartijskom sistemu i eliminisati moć manjih stranaka” u parlamentu, rekao je Renci, poslije dvočasovnog sastanka, nakon kojeg se vratio u Firencu gdje je gradonačelnik.

Bivši premijer je rekao da je iznio uvjeravanja Renciju da će njegova stranka stati iza reformi kako bi se “konsolidovale velike partije”.

Berluskonijeva Forca Italia je druga po snazi politička stranka poslije Demokratske partije. Iako je Berluskoni izgubio mjesto u Senatu u novembru zbog presude za izbegavanje poreza kojom je osuđen na godinu dana zatvora, on i dalje vodi najveću italijansku stranku desnice.

On insistira da se može vratiti uprkos procesima protiv njega, među kojima je i sedmogodišnja kazna zatvora za plaćanje maloljetnici za seksualne usluge i zataškivanje tog slučaja. Njegov pravni tim se nada da će žalbeni sud poništiti tu presudu.

(b92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender