30. 07. 2021.
Najtopliji januar u posljednje 53 godine

Najtopliji januar u posljednje 53 godine

Najtopliji januar u posljednje 53 godine

Dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS Milica Đorđević rekla je da je u Banjaluci u petak u sedam časova izmjereno 12 stepeni, dok je maksimalna dnevna temperatura bila 16 stepeni Celzijusa. Kako je istakla, ovo je najtopliji januar od kada postoje meteorološka mjerenja u Banjaluci, odnosno od 1961. godine.

– Još toplije će biti u subotu i nedjelju. Pravo proljeće. Jugo će jačati, a u Hercegovini i Krajini se očekuju čak i olujni udari, međutim, temperature će se kretati od deset do 18, a u pojedinim dijelovima i do 20 stepeni Celzijusa – istakla je Đorđevićeva i dodala da će najtoplija biti Banjaluka sa maksimalnih 20 stepeni Celzijusa.

Kako je istakla, nedjelja će biti toplija od subote.

– Kiša će u popodnevnim časovima zahvatiti većinu predjela, koju će pratiti jak olujni vjetar, posebno u Hercegovini – kazala je Đorđevićeva i dodala da će i ponedjeljak biti topao, ali sa manjim padavinama.

– Manje kiše se očekuje prvog dana u sedmici, ali će takođe biti veoma toplo i sa temperaturama do 20 stepeni Celzijusa – kazala je Đorđevića istakavši da će se slično vrijeme zadržati cijelog januara.

Dodala je da bi blago zahlađenje moglo biti oko 28. januara, ali da su i tada minimalne temperature oko deset stepeni.

– Kada je dugoročnija prognoza u pitanju, to nijedan meteorolog ne može tačno da uradi, ali ono što za sada znamo, jeste i da će februar biti topao i najvjerovatnije bez snijega – naglasila je Đorđevićeva.

A da izrazito toplo vrijeme za ovo doba godine ne odgovara zdravlju mnogih najbolje pokazuju pune čekaonice i ambulante u mnogim zdravstvenim ustanovama.

– Ovakvo vrijeme donosi niz viroza, zbog čega se stanovnicima savjetuje da izbjegavaju zatvorene prostore u kojima ima mnogo ljudi, da uzimaju što više vitamina i tečnosti kako bi izbjegli prehlade – ističu ljekari u RS.

Bioprognoza

Biometeorološke prilike idućih dana uticaće povoljno na većinu hroničnih bolesnika, ali se izvjestan oprez savjetuje osobama sa srčanim tegobama i varirajućim krvnim pritiskom.

– Kod meteoropata su mogući razdražljivost i problemi sa snom – kažu biometeorolozi.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender