23. 07. 2021.
Skandalozna aplikacija za djecu izazvala bijes javnosti

Skandalozna aplikacija za djecu izazvala bijes javnosti

Skandalozna aplikacija za djecu izazvala bijes javnosti

Sporna aplikacija za ajfone koja zahtjeva da korisnici izvedu niz plastičnih operacija na Barbi lutki koja je gojazna i zapuštena kako bi je učinili savršenom.

Aplikaicija pod nazivom “Plastic Surgery & Plastic Doctor & Plastic Hospital Office for Barbie” ima čak i uputstvo prije korišćenja u kojem vas savjetuju kako da bezbjedno izvršite liposukciju.

“Ova nesrećna djevojka ima toliko kilograma da joj čak ni dijeta ne može pomoći”, navodi se u opisu aplikacije.

“U našoj klinici moramo sprovesti liposukciju koja će je učiniti savršenom. Moraćemo da izvršimo male rezove na problematičnim regijama tijela i isisamo masnoću. Doktore, da li ćete je vi operisati?”

Tokom igre zadatak je da “popravite” šest problematičnih regija na Barbiknom tijelu tako što ćete isisati salo. Nakon operacije Barbika je u zavojima, a tek nakon pet dana oporavka dobijate šansu da je obučete i našminkate.

Na kraju procesa igrači dobijaju mogućnost da uporede Barbiku prije i poslije, te budu ponosni na svoje “remek-djelo”.

Ova igrica namijenjena je djeci do devet godina, a puštena je prije godinu dana. Ipak, nakon bijesa koji je izazivala među roditeljima uklonjena je sa servisa ajtjuns u utorak.

“Ovo je šokantno i mora se ukloniti. Kakvu poruku šalje mladim djevojčicama?”, bio je samo jedan od komentara na Tviteru.

1

Inače, i na Gugl pleju se takođe našla slična aplikacija jednostavnijeg imena “Plastic Surgery” čiji opis glasi:

“Barbara voli da jede mnogo hamburgera i čokolade, pa je sada ružna. Plastični hirurg mora izvršiti operaciju njenog tijela i lica kako bi joj vratio savršen izgled.”

Skandalozna aplikacija je preuzeta između 500 000 i milion puta, a takođe je ovog utorka uklonjena sa servisa.

“Ne želimo da poruke koje ove aplikacije šalju utiču na naše djevojčice i da one sa pet ili sedam godina drže dijetu. Ovakve aplikacije su potencijalna opasnost i dobro je što smo preduzeli prvi korak kako bi one bile uklonjene”, kaže Laura Bejts, tvorac projekta “Svakodnevni seksizam”

Laura je dodala da skidanje ovih aplikacija ne rješava problem u cjelosti budući da postoji dosta sličnih igrica za djecu. Na primer, “Plastic Surgery for Barbara” je i dalje dostupan na servisu Ajtjuns.

(Super žena)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender