30. 07. 2021.
Kijev: Sukobi s policijom, desetine povrijeđenih

Kijev: Sukobi s policijom, desetine povrijeđenih

Kijev: Sukobi s policijom, desetine povrijeđenih

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 30 policajaca je povrijeđeno u sukobima sa demonstrantima, od kojih je 10 hopsitalizovano, a četvorica su u teškom stanju.

Ministarstvo je, takođe, saopštilo da je pokrenuta krivična istraga protiv demonstranata po optužbama za remećenje javnog reda i mira, za šta je, prema novom setu zakona, zaprijećena zatvorska kazna do 15 godina.

Izvještač AFP je prenio da su najmanje dva demonstrata, takođe, povrijeđena.

Grupa radikalnih demonstranata počela je sukob napadom na policiju pokušavajući da se probije do ulaza u zgradu parlamenta koji je bio zapriječen policijskim autobusima i jedinicama za razbijanje demonstracija, prenijela je agencija AP.

Policija je upotrebila šok bombe, suzavac i vodene topove na tempereturi od minus sedam stepeni Celzijusa, a jedan od opozicionih lidera, poznati bokser Vitalij Kličko pokušao je da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce.

Ukraine Protest

Mnogi učesnici demonstracija na glavama su nosili lonce i druge vrste maski, izrugujući se odredbi prema kojoj je demonstrantima zabranjeno da pokrivaju lica, izvještava AP.

Kličkov portparol je na Tviteru napisao da je predsjednik Viktor Janukovič pristao da se sa Kličkom sastane odmah u predsjedničkoj rezidenciji blizu Kijeva, ali sa Janukovičeve strane nije bilo potvrde.

Prošle nedjelje predsjednik Viktor Janukovič je izazvao negodovanje i na međunarodnom i na domaćem terenu, odobrivši jedan broj zakona kojim se Ukrajincima ograničava pravo na proteste, građanski aktivizam i slobodu govora.

SAD su te zakone nazvale nedemokratskim.

Protesti, izazvani Janukovičevom odlukom da zamrzne odnose sa EU i okrene se Rusiji, već gotovo dva mjeseca potresaju Kijev i druge ukrajinske gradove, a dodatno ih je podstaklo oštro reagovanje policije.

02

Opozicija i neki građanski i vjerski lideri pozvali su danas Ukrajince da nastave proteste i borbu za demokratiju.

Novim setom zakona zabranjeni su svi vidovi antivladinih protesta, kao i nedozvoljeno postavljanje šatora i bina, a za kršenje javnog reda su propisane zatvorske kazne i do 15 godina.

“Proglašavamo zakon usvojen u četvrtak nelegalnim. Janukovič i njegove marionete hoće da nam ukradu zemlju”, rekao je okupljenim demonstrantima Vitalij Kličko, bivši svjetski bokserski šampion i jedan od opozicionih lidera, prenosi AFP.

“Parlament je izgubio legitimitet, što znači da treba da formirano narodni savjet koji će se sastojati od opozicionih političara”, poručio je okupljenima drugi opozicioni lider Arsenij Jacenjuk.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender