30. 07. 2021.
Obama: Nastavljamo špijunažu stranih vlada

Obama: Nastavljamo špijunažu stranih vlada

Obama: Nastavljamo špijunažu stranih vlada

Obama je rekao da je zaustavio špijuniranje lidera prijateljskih zemalja kao i da neće da dozvoli da nadziranje naruši njegove odnose sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi AFP.

“Naše obavještajne agencije, kao i njemačke obavještajne agencije i obavještajne agencije bilo gdje, nastaviće da budu zainteresovane za namjere vlada širom svijeta. To se neće promijeniti”, rekao je Obama u intervjuu koji je juče emitovan.

“I nema smisla u postojanju obavještajne službe ako ste ograničeni na teme o kojima možete pročitati u Njujork Tajmsu ili Špigelu”, naglasio je Obama.

Obama je rekao da je suština obavještajnog posla u tome da sazna šta narod misli i radi.

Američki predsjednik je rekao da neće da dopusti da špijuniranje pokvari njegov “prijateljski i povjerljiv” odnos sa njemačkom kancelarkom.

“Ne želim da dovedem u opasnost taj odnos primenom mehanizma nadzora koji bi na bilo koji način ugrozio vrstu komunikacije i povjerenje koje imamo jedno u drugo”, rekao je Obama.

“Ono što mogu da kažem je: sve dok sam ja predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, kancelar Njemačke neće morati da brine o tome”, istakao je Obama.

Odnosi zvaničnog Berlina i Vašingtona su pogoršani poslije otkrića bivšeg obavještajca Edvarda Snoudena da je američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prisluškivala milione telefona i imejl naloga američkih građana, ali i ljudi u inostranstvu, kao i stranih državnika medju kojima je i Merkelova.

Američka obavještajna služba je svoj rad branila borbom protiv terorizma i prikupljanjem podataka o bezbjednosnim aktivnostima protiv SAD.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender