26. 07. 2021.
Oružje iz BiH korišćeno za obračune švedskih kiminalaca

Oružje iz BiH korišćeno za obračune švedskih kiminalaca

Oružje iz BiH korišćeno za obračune švedskih kiminalaca

Svi se sumnjiče za krijumčarenje pušaka i pištolja iz BiH preko Srbije do Kraljevine Švedske, gdje su ih prodavali kriminalnim grupama. Sumnja se da je baš to oružje korišćeno za obračune tih grupa u Švedskoj.

Akcijom “Ptica” u Republici Srpskoj rukovodilo je Specijalno tužilaštvo RS. U ovom tužilaštvu su kazali da se istraga u ovom slučaju nastavlja u saradnji sa švedskim vlastima.

Akcija hapšenja osumnjičenih krijumčara počela je u četvrtak kada su u Švedskoj uhapšene četiri osobe od kojih dvoje državljana BiH, žena od 39 godina i muškarac od 33 godine.

Uhapšeni su i muškarac od 46 godina iz Geteborga za kojeg se sumnja da je bio glavni organizator krijumčarenja i još jedna žena (39). Sumnja se da su svi porijeklom sa Balkana.

Švedski mediji su prenijeli da su oni uhapšeni u automobilu kada se muškarac iz Geteborga sastao sa državljanima BiH. U vozilu je pronađeno pet automatskih pušaka, određena količina municije i oružja. Pretresen je stan uhapšene žene i pronađena je određena količina oružja.

Prema izjavi tužioca iz Švedske Tomasa Eliasona, dvije osobe bi mogle biti optužene za krijumčarenje oružja, treća za primanje krijumčarenog oružja. Četvrta osoba, žena čiji je stan pretresen, mogla bi da bude optužena za prodaju krijumčarenog oružja.

Svi uhapšeni u četvrtak su pritvoreni, dok je žena koja je uhapšena u subotu puštena.

U Srpskoj je u petak u akciji “Ptica” na području istočnog dijela uhapšeno šest osoba zbog sumnje da su učestvovali u krijumčarenju oružja. Državljani BiH, uhapšeni u Švedskoj, prema informacijama policije u Geteborgu bili su uglavnom kuriri.

Prema nezvaničnim informacijama, oružje koje su krijumčarili uglavnom je prikupljano na području BiH i u vozilima sa skrivenim spremnicima prevoženo je u Švedsku.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender