04. 08. 2021.
Pješačite: 2.000 koraka na dan čuva zdravlje

Pješačite: 2.000 koraka na dan čuva zdravlje

Pješačite: 2.000 koraka na dan čuva zdravlje

Ukoliko vas je ljekar upozorio da ste u opasnosti da obolite od dijabetesa tipa 2 ili imate rizik za bolesti srca, onda je za vas prava doza fizičke aktivnosti da svakog dana prepješačite dvije hiljade koraka!

Poremećena tolerancija glukoze (PTG) prisutna je kod 344 miliona ljudi odnosno 7.9 odsto svjetske populacije. Taj metabolički poremećaj prethodi razvoju dijabetesa tipa 2, a nerijetko je prisutna u organizmu s drugim oboljenjima.

pjesacenje 2

Engleska studija, sprovedena na ispitanicima s PTG-om i rizikom od kardiovaskularnih bolesti, proučavala je uticaj povećane aktivnosti na zdravlje. Tokom 12 mjeseci, 9.300 ispitanika je savjetovano o načinima kako mogu da promjene životne i prehrambene navike.

Korišćenjem pedometra mjereni su koraci koje je svakodnevno prešao svaki ispitanik. Časopis “The Lancet” objavio je rezultate koji naglašavaju važnost hodanja, posebno kod takvih bolesnika. Stručnjaci ukazuju da 2.000 koraka dnevno, što odgovara šetnji umjerenog intenziteta od 20 minuta, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 8 odsto.

pjesacenje 3

S obzirom da PGT povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, naučnici upozoravaju da bi 2.000 koraka dnevno trebalo da bude neizostavna navika svih koji imaju određene zdravstvene probleme.

(Telegraf)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender