30. 07. 2021.

Podgorica: Protest novinara 23. januara

Predsjednik Sindikata medija Marijana Camović rekla je da je protest planiran za 23. januar, kada se obilježeva i Dan novinara Crne Gore.

“U podne, 23. januara, okupićemo se ispred Vlade Crne Gore i na taj način još jednom pokušati da nadležnima pošaljemo poruku da moraju da poprave uslove u kojima radimo, moraju da nam garantuju bezbjednost i konačno da saopšte imena onih koji napadaju i organizuju napade na medijske radnike”, navela je Camovićeva.

Ona je naglasila da je novinarstvo profesija od javnog interesa i da je u uslovima straha nemoguće raditi, te očekuje da će protestu prisustvovati i svi koji znaju kroz šta sve prolaze medijski radnici u Crnoj Gori.

Sindikat medija organizovao je 17. januara akciju “Stop represiji nad novinarima”, čiji je cilj bio da javnosti skrene pažnju na atmosferu u kojoj su poslenici javne riječi sve češće meta napada.

Crnogorski štampani mediji – dnevni listovi “Dan”, “Vijesti”, “Dnevne novine” i “Blic Crna Gora”, kao i nedjeljnik “Monitor” podržali su akciju objavljivanjem crnih strana sa porukom “Ovako izgleda Vaše pravo da budete informisani kada oni koji Vas informišu trpe represiju. Stop represiji nad novinarima!”.

Istu poruku objavili su i pojedini portali a akciju su podržale i televizije “Atlas”, “Vijesti” i RTCG.

Nakon niza nerasvijetljenih napada na novinare, nedavno je ispred redakcije “Vijesti” bačena eksplozivna naprava, a u Nikšiću je pretučena dopisnik “Dana” Lidija Nikčević.

Predsjednik Komisije za istragu ubistava novinara u Crnoj Gori Nikola Marković rekao je ranije da neće dozvoliti da to tijelo postane paravan za nečinjenje vlasti, kada je riječ o rasvetljavanju nasilja nad radnicima javne riječi.

Vlada Crne Gore formirala je 26. decembra prošle godine Komisiju koja će se baviti praćenjem postupanja državnih organa u istragama slučajeva nasilja i ubistva novinara.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender