30. 07. 2021.
Posljednje anketiranje: Vučić najpopularniji, SNS ubjedljivo prvi!

Posljednje anketiranje: Vučić najpopularniji, SNS ubjedljivo prvi!

Posljednje anketiranje: Vučić najpopularniji, SNS ubjedljivo prvi!

Prema posljednjem mjerenju političkog rejtinga, u koje je list „Alo!“ imao uvid, za Demokratsku stranku i koaliciju oko Socijalističke partije Srbije glasalo bi po 12 odsto opredjeljenih birača, što je za obje političke organizacije pad za oko dva odsto.

Demokratska stranka Srbije je pak zabilježila za skoro dva odsto bolji rezultat nego u novembru i sada bi dobila sedam odsto glasova. Liberalno-demokratska partija i dalje je blizu cenzusa i sada je na oko četiri odsto, dok su ubjedljivije ispod crte ostali Dveri sa tri, Socijaldemokratska partija Srbije i Ujedinjeni regioni Srbije sa po dva i Liga socijaldemokrata Vojvodine sa jedan odsto podrške među biračima.

Ovo anketiranje građana na reprezentativnom uzorku je rađeno neposredno pred Novu godinu, dakle prije objelodanjivanja uspjeha u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Anketa otkriva da bi u ovom periodu izlaznost bila visoka, jer bi čak 52 odsto građana izašlo na birališta.

Lider naprednjaka i vicepremijer Aleksandar Vučić i dalje je ubjedljivo najpopularniji političar i čak 48 odsto građana izražava pozitivno mišljenje o njemu.

Iznenađujuće visok rejting ima i lider jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji pozitivne asocijacije izaziva kod svakog trećeg birača. Iza njega su i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sa 32 i premijer Ivica Dačić, koji predvodi i koaliciju SPS-PUPS-JS. Bivši demokrata Vuk Jeremić bolje se kotira od svog nekadašnjeg zaštitnika Borisa Tadića i trenutno je 21 prema 16 odsto za mlađeg.

Predsjednik DSS-a Vojislav Koštunica ima na svojoj strani devet odsto, lider LDP-a Čedomir Jovanović osam, a lider DS-a Dragan Đilas sedam odsto građana koji pozitivno misle o njima.

U ispitivanju stavova o evroitegracijama građani i dalje natpolovično podržavaju put Srbije ka EU. Za je 58, a protiv je 25 odsto anketiranih. Protivnici NATO su još ubjedljiviji i njih je 60 odsto, dok je za članstvo u tom vojnom savezu tek 14 odsto građana Srbije.

(alo.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender