24. 07. 2021.
Trebinje: Djevojka prva do krsta

Trebinje: Djevojka prva do krsta

Trebinje: Djevojka prva do krsta

Živanićeva je od 40 učesnika bila jedina djevojka koja je, pred nekoliko hiljada građana Trebinja okupljenih oko Trebišnjice, zahvaljujući volji i vjeri u Boga uspjela da bude ovogodišnji nosilac Časnog krsta, nakon čega joj je uručen zlatnik.

Čast mi je bilo što sam učestvovala u ovom tradicinalnom takmičenju, a posebno, jer ovu pobjedu posvećujem svom prijatelju, nedavno priminulom Nemanji Mirdinji koji je ranijih godina plivao za Časni krst“, rekla je Živanićeva, koja je već 10 godina član Plivačkog kluba „Leotar“.

Ona je istakla da treći put učestvuje u takmičenju, ali da je ove godine prvi put bila najbrža, te dodala da će se i ubuduće takmičiti zajedno sa svojim bratom koji odavno pliva za Časni krst.

Najmlađi učesnik bio je petnaestogodišnji Ratko Tomić koji je rekao da je uz Božiju pomoć isplivao i da će nastaviti sa učešćem.

„Ovaj osjećaj može da doživi samo onaj ko odluči da na današnji dan uđe u vodu za Časnim krstom, jer tada, bez obzira na vrijeme, osjećate samo toplotu u duši i srcu“, naglasio je Tomić.

Učesnici, starosne dobi od 15 do 57 godina, u trci za Časni krst su plivali oko 50 metara s jedne na drugu obalu rijeke, od Starog grada do platoa ispred hotela „Leotar“.

Takmičenju za Bogojavljenski krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, koju je služio vladika Grigorije uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je litija prošla ulicama grada do rijeke Trebišnjice.

Organizator plivanja za Časni krst je Crkvena opština Trebinje.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender