30. 07. 2021.
Banjalučki bravar: Otključavao sam i zaglavljene ljubavnike!

Banjalučki bravar: Otključavao sam i zaglavljene ljubavnike!

Banjalučki bravar: Otključavao sam i zaglavljene ljubavnike!

Bravarskim radovima ovaj sedamdesetčetvorogodišnjak, koji za iduću godinu planira penziju, bavi se već 55 godina, a zanatsku radnju na istom mjestu ima od 1965. godine. Pored raznih mašina, u njegovoj radnji nalazimo i ključeve različitih vrsta i veličina, a koliko ih tačno ima Emir ni sam ne zna, te kaže da je važno da ima sve modele, a koliko ih je nije ni bitno.

O svom početku kaže da je počeo sa 300 tadašnjih dinara kojima je kupio pet kila žice, te mu je ostalo pet dinara, od čega je popio kafu.

Osim izrade ključeva često izlazi na teren i otvara razne brave, a najčešće auta kada vlasnici izgube ili zatvore ključ.

“Sada ima manje posla jer je kriza. Najčešće se dešava da dođu kod mene kad im niko drugi ne može napraviti ključ. Neću da govorim jesam li bolji od drugih, ali posvetio sam život tome”, rekao je Emir.

Njega u ovom poslu slijede tri sina, od kojih se dvojica bave bravarijom u Banjaluci, ali kako on sam reče – oni su otišli i korak dalje, te se bave modernijim stvarima i elektronikom. Priča nam da lako obavlja poslove jer svaka brava ima svoju slabu tačku. U Emirovom poslu često ima žurbe, a pričao nam je i razne anegdote.

“Bilo je žena koje su pokušale zataškati ljubavnike, a i muževa koji su htjeli sakriti nevjerstvo. Jednom me pozvao muški glas tu iz centra, u pola šest ujutro, kazavši da komšija ne može da izađe iz kuće. Kada sam došao i otvorio vrata izletio je čovjek koji me umalo nije srušio. Tek tada je čovjek koji me pozvao shvatio šta je napravio – pomogao je komšinici da ‘sakrije’ ljubavnika”, rekao je Emir.
“Doktor” za sefove

Emir je sedam godina radio i kao sudski vještak dok mu se to isplatilo, a u dugogodišnjoj praksi otvarao je i sefove.

“U bolja vremena otvarao sam sefove u bankama kad njihov klijent izgubi ključ jer i pored toga što banka ima svoj morao je i klijent da donese ključ”, rekao je on.
(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender