25. 07. 2021.
BiH regionalni rekorder po broju političkih partija

BiH regionalni rekorder po broju političkih partija

BiH regionalni rekorder po broju političkih partija

Iz Centralne izborne komisije potvrđeno je da u BiH trenutno, barem na papiru, postoje 183 političke stranke, a od izbora sprovedenih 2010. godine iz sudskih je registara izbrisano, čak, 77 stranaka.

Prema dostupnim podacima, poslije BiH najviše stranaka u regionu ima Hrvatska – 112, slijede Srbija sa oko 90, Makedonija 53, Crna Gora 45, dok ih je u Sloveniji 30. Među razvijenim evropskim državama prema broju stranaka prednjači Švedska u kojoj ih ima 75, dok ih je u Velikoj Britaniji svega 12.

Portparol Komisije Maksida Pirić izjavila je za “Dnevni avaz” da je u slučaju BiH, ipak, riječ o podacima koji se stalno mijenjaju.
“Mi smo sudovima do sada uputili 146 zahteva za brisanje stranaka iz sudskih registara”, kazala je Pirić i dodala da je riječ o strankama koje duže vrijeme ne sprovode nikakve aktivnosti, niti ispunjavaju obavezu dostavljanja izveštaja o finansijskom poslovanju.

Predviđa se da će se do planiranih izbora na političkom nebu pojaviti još stranaka, jer Komisija neprestano dobija nova pitanja vezane za postupak zakonske registracije.

Na opštinskim izborima koji su u BiH sprovedeni 2012. nadmetale su se 83 političke stranke. Među njima je bilo 28 onih koje uopšte nisu postojale na opštim izborima 2010. ili lokalnim 2008. godine. Čak njih 19 imalo je kandidate samo u jednoj opštini, u kojoj žive i rade osnivači stranke.

Na opštim izborima 2010. godine takmičile su se 63 stranke, a tek njih 27 izborilo je neko od mjesta u parlamentima na državnom, entitetskom ili županijskom nivou. Procjena je da je formiranje velikog broja stranaka u BiH rezultat činjenice da je za prelazak izbornog cenzusa potrebno osvojiti tek tri odsto glasova.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender