01. 08. 2021.
File: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, mi to zovemo ”normalizacija odnosa”

File: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, mi to zovemo ”normalizacija odnosa”

File: Srbiji predstoje izazovi

“Nema vremena za opuštanje”, rekao je File, koji će sutra uz grčkog šefa diplomatije Evangelosa Venizelosa i članove diplomatskog kora predstaljati EU na međuvladinoj konferenciji.

On je u razgovoru za Tanjug ukazao da će Beograd morati da ostane potpuno posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom i da nastavi sa primjenom Briselskog sporazuma, kao i da pojača rad na približavanju evropskim standardima, kao i na reformama, pogotovo kad je riječ o vladavini prava.

“To će biti zahtjevan proces”, upozorio je komesar.

On je podsjetio da će proces normalizacije biti pokriven poglavljem 35, horizontalno u vezi sa ostalim poglavljima, a čiji će sadržaj biti detaljno predstavljen tokom predstojećeg skrininga.

“Ministri Evropske unije su se složili da normalizacija treba da ide ruku pod ruku sa pregovorima o pridruživanju i da bi na kraju trebalo da dođe do sveobuhvatne normalizacije, a to zahtjeva da se ovo pitanje rješava rano putem pregovora”, istakao je on.

Upitan da prokomentariše primjedbe da EU u procesu evropskih integracija Srbije prenaglašava kosovsko pitanje i time stavlja unutrašnje reforme u drugi plan, File je odgovorio da uopšte nije tako.

“Naprotiv, unutrašnje reforme u domenu vladavine prava i uspostavljanju tržišne privrede predstavljaju srž pregovora o pridruživanju”, ukazao je komesar i dodao da bi srpsko javno mnjenje trebalo da bude u toku sa napretkom u ovim pitanjima.

File je ne pitanje o stanju medija u Srbiji, na koje je u prošlogodišnjem izvještaju Evropske komisije bilo dosta primjedaba odgovorio da je Vlada, doduše veoma sporo, počela da utvrđuje svoje prioritete u vezi sa tim.

“Počelo se sa primjenom medijske strategije, a uz međunarodnu podršku i savjete spremaju se prijedlozi seta novih zakona o medijima”, rekao je on.

Komesar nije želio da komentariše spekulacije o prevremenim izborima u Srbiji uz konstataciju da, koliko je njemu poznato, odluka o tome još nije donesena, a da je ona u potpunosti u rukama srpskih političara.

“Nezavisno od toga, EU očekuje da Srbija ostane potpuno posvećena sprovođenju reformi i dijalogu, a pravovremena i dosljedna implementacija je od ključnog značaja”, istakao je on.

“Političari ne bi trebalo da skreću pažnju sa tog cilja”, zaključio je File.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender