30. 07. 2021.
Lift na Trgu Krajine: Lift koji ne može sam

Lift na Trgu Krajine: Lift koji ne može sam

Lift na Trgu Krajine: Lift koji ne može sam

U Banjaluci ne postoji bioskop koji je pristupačan i za one koji koriste invalidskih kolica pa premijeru filma “Montevideo” moraš čekati na televiziju.

Ova poruka sa Tvitera iznosi na vidjelo tužnu i istinu: u strogom centru Banjaluke, na Trgu Krajine, ispred RK Boska nalazi se suteren sa trgovačkim i ugostiteljskim lokalima i ono što je najvažnije – tu se nalazi jedini gradski bioskop ”Multipleks palas”

Autor “tvita” Vanja Čolić, portparol Humanitarne organizacije “Partner” i drugi stanovnici grada na Vrbasu, koji koriste invalidska kolica, ne mogu “sići” do bioskopa iako je baš za tu  svrhu prije nekoliko godina izgrađen lift, koji, otkad postoji – češće je pokvaren i devastiran nego ispravan.

Ne znamo da li mehanizam u liftu funkcioniše, ali ono što se vidi golim okom su zatvorena i pokvarena vrata lifta i zapušten i prljav objekat u kojem se lift nalazi. Više se skoro niko i ne sjeća kada je i kako lift radio.

Lift za invalide na Trgu Krajine pušten je u rad 2003. godine, a sagrađen je nešto radnije u sklopu novog, rekonstruisanog trga. (čija je obnova, kako se tada pisalo umjesto početnih 800 hiljada maraka, koštala skoro 2,5 miliona maraka, a kao razlog su navedeni  “obimni podzemni radovi”)

Nekoliko puta lift je trpio oštećenja, najčešće od strane nepoznatih vandala kojima nije smetalo što je ovo jedini takav lift na području grada. Desetine hiljada KM Grad Banjaluka je potrošio za ponovno stavljanje lifta u funkciju, ali su neki kojima je smetao lift uvijek bili uporniji i uspješniji, a rezultat njihovog ”truda” vidljiv je i danas.

Kada je, u cilju zaštite lifta, prije nekoliko godina postavljen video-nadzor, nakon nekoliko mjeseci zajedno s ostalom opremom i te kamere su potpuno uništene! Policija je identifikovala neke od počinilaca, ali i nakon toga lift je bio meta uništavanja, što niko normalan ne umije da objasni.

Pošto nisu pomogle video-kamere, nije se moglo očekivati ni da pomognu stalni apeli da se prekine sa uništavanjem lifta.

Iz udruženja građana sa invaliditetom više puta je upozoravano da se donji izlaz iz lifta nalazi na nezgodnom mjestu i da  – čak i kada je lift u funkciji – nije lako kretati se od izlaza iz lifta do Kina Palas. Da ne spominjemo što je ovo noću “mračni ugao” suterena u kojem neki bacaju prazne flaše od alkohola ili čak mokre.  U Humanitarnoj organizaciji “Partner” više puta su osuđivali ovakvo ponašanje, apelujući na nadležne da učine sve kako bi se utvrdilo kome smeta ovaj lift.

Njihovu sudbinu – da ne mogu svugdje sami i da im često treba pomoć dobrih ljudi – doživio je i lift napravljen za njih. Dok ne zavlada shvatanje da je u današnjem vremenu čin buntovništa ustvari  čin gradnje i očuvanja, a ne sve ono što je suprotno tome, lift će stajati na Trgu kao olupina i ogledalo nas samih.

Napominjemo da smo pitanja o tome šta će biti sa ovim liftom uputuli Gradskoj upravi i objavićemo tekst o tome čim stigne odgovor.

(KONTAKT RADIO)

lift palas 1

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender