04. 08. 2021.

Mutabdžija: Bojkot nastave je anticivilizacijski čin

“Postajemo degutantni u obrazloženjima do koje mjere idu pojedini zahtjevi da se opstruiše jedna opšta civilizacijska vrijednost – pohađanje škole”, izjavio je Mutabdžija novinarima tokom posjete Mrkonjić Gradu.

On je rekao da neće više davati izjave o ovom pitanju, ali da će se vrlo brzo oglasiti i iznijeti sva saznanja, te nedvosmislen i jasan stav o ovome.

U svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počela je danas nastava u drugom polugodištu. U školu u Konjević Polju danas je došlo 45 učenika koji su redovno pohađali nastavu u prvom polugodištu, dok ostalih oko 100 učenika čiji roditelji bojkotuju nastavu od početka školske godine, nije došlo na nastavu, jer im roditelji ne dozvoljavaju, rekla je Srni vršilac dužnosti direktora ove škole Snežana Stević.

U područnoj školi u Vrbanjcima djeca bošnjačke nacionalnosti jutros nisu krenula na nastavu, izjavila je Srni direktor kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” Slađana Šubara.

Roditelji djece koji bojkotuju nastavu u Konjević Polju tražili su da se promijeni sastav Školskog odbora, obezbijedi pijaća voda što je učinjeno, te da se uvede nacionalna grupa predmeta za niže razrede, jer u višim razredima se već odavno u ovoj školi iz nacionalne grupe predmeta primjenjuje program Tuzlanskog kantona.

Početkom decembra bio je postignut dogovor između Ministarstva prosvjete Republike Srpske i predstavnika tih roditelja da prekinu bojkot i pošalju djecu u školu i da učenici nižih razreda na dodatnim časovima uče razliku gradiva iz maternjeg jezika i istorije gdje postoje male razlike u odnosu na program Tuzlanskog kantona, ali taj dogovor roditelji bošnjačke djece nisu ispoštovali, iznoseći stalno nove zahtjeve i ucjene.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender