25. 07. 2021.
RS: Počela nastava, u Vrbanjcima problem

RS: Počela nastava, u Vrbanjcima problem

RS: Počela nastava, u Vrbanjcima problem

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija pozvao je sve učenike završnih razreda da ulože dodatni trud da bi sa što boljim rezultatima završili školsku godinu i upisali željeni smjer u srednjoj školi ili na fakultetu.

“Pozivam nastavnike na saradnju i podsjećam ih da je svaka nova ideja kojoj je cilj unapređenje obrazovanja u Republici Srpskoj dobrodošla u Ministarstvo prosvjete i kulture, jer samo zajedno možemo unaprijediti obrazovanje i doprinijeti razvoju društva”, poručio je Mutabdžija.

U nadležnom ministarstvu navode da će školska godina za učenike devetog razreda trajati do 6. juna, a za ostale učenike u osnovnoj školi najkasnije do 20. juna.

U srednjim školama, navode u Ministarstvu, nastava se završava 16. maja za učenike četvrtog razreda gimnazije i vjerskih škola, kao i učenike trećeg razreda trogodišnjeg i četvrtog razreda četvorogodišnjeg obrazovanja u srednjim stručnim i tehničkim školama.

Za ostale učenike ovih škola nastava završava 13. juna.

“Za učenike četvrtog razreda umjetničkih škola nastava se završava 23. maja, a za ostale učenike umjetničkih škola 6. juna”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture poručuju da proljećni raspust traje od 14. do 18. aprila, a ljetni raspust traje od završetka nastave u školskoj 2013/2014. godini do početka nastave u školskoj 2014/2015. godini.

Vrbanjci: Djeca nisu došla na nastavu

Djeca bošnjačke nacionalnosti ni jutros nisu krenula na nastavu u područnoj školi u Vrbanjcima, izjavila je Srni direktor kotorvaroške Osnovne škole “Sveti Sava” Slađana Šubara.
Šubara je rekla da je oko 80 građana jutros protestovalo ispred škole, ali da roditelji bošnjačke djece nisu, kako je najavljeno, blokirali školski objekat u Vrbanjcima.

Ona je potvrdila da je Osnovnom sudu u Kotor-Varošu podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 129 roditelja bošnjačke nacionalnosti, čija djeca ne pohađaju nastavu u školi u Vrbanjcima.

“Sada je sud na potezu”, istakla je Šubara.

Ona je naglasila da su bošnjačka djeca, zajedno sa svojimm vršnjacima, trebalo da sjednu u školske klupe, jer je to u njihovom interesu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender