25. 07. 2021.
Sastanak Dodika i Vučića

Sastanak Dodika i Vučića

Sastanak Dodika i Vučića

Samo takva Srbija obezbjeđuje dovoljno komotnu poziciju i Republici Srpskoj, koja takođe teži evropskim integracijama, rekao je Dodik.

Vicepremijer Vučić je sa predsjednikom Republike Srpske razgovarao o kako je navedeno – temama koje znače život. Jedna od ključnih tema bila je i zajedničko obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma čvrsto stoji na stanovištu poštovanja tog sporazuma, priužajući podršku RS, poštujući i štiteći ono što su pripadnici sva tri naroda u BiH prihvatila prije 125 godina, rekao je Vučić novinarima nakon razgovora sa Dodikom.

“Želimo da se te tekovine sačuvaju i garantuje mir na prostoru BiH, poštujući njen integritet”, istakao je Vučić.

Dvije delegacije su razgovarale i o međusobnim odnosima, kako da se zaposli više ljudi i dogovorile da na brojnim projektima u Srbiji, ne samo infrastrukturnim, zajednički učestvuju.

Srbija i RS će formirati i zajednički organizacioni odbor za obilježavanje sto godina Prvog svjetskog rata, dodao je Vučić, navodeći da su vlade već donijele neke odluke tim povodom.

“To će biti važna godina i veliki dani za našu zemlju, koja i u toj prilici želi da pokaže, ali i zaštiti svoju oslobodilačku tradiciju, ne dozvoljavajući nikome da mijenja tokove istorije i kreira drugačije događaje nego što je istorija suštinski pokazala”, rekao je Vučić.

Predsjednik RS Milorad Dodik je naveo da je Srbija tada bila bezočno napadnuta i da svaka druga interpretacija nije tačna, kao i da ga raduje zajednički dogovor da se u Beogradu i Istočnom Sarajevu podigne istovetni spomenik Gavrilu Principu.

Dodik je rekao i da su ciljevi Srbije i RS isti, da takav stav nikako nije u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom, niti usmjereni protiv bilo koga, već da je riječ o potrebi da se afirmiše prirodno stanje da Srbija bude najjača i najmoćnija zemlja u regionu.

“Nekima se to ne sviđa, ne želim da ne govorim jasno, Srbija treba da ima najjaču ulogu i prirodno je da rukovodi evropskim bezbednosnim, ekonomskim procesima i ima moju punu podršku u tome, ali za to treba vremena, strpljenja, ne može preko noći. Takvu Srbiju nije teško pratiti i još više voljeti, želimo da bude još moćnija i jača”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je dodao i da je razgovarano o važnim pitanjima u vezi ne samo infrastrukture, već ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta. “Zahvalan sam kao predsjednik RS što sam čuo da u vežnim projektima koji su planirani i van Srbije mogu ravnopravno da participariaju i pravna i fizička lica iz Srpske, a razgovarali smo i o nekim pitanjima koji nisu za javnost, a koji se tiču doborobiti ovih kapitalnih ciljeva – stabilnost, mir, saradanja i integrisanost i evriointegracije”, rekao je Dodik.

Dodik je zaključio da RS ostaje posvećena podršci politike zvaničnog Beograda, evrointegracije, a da u tim procesima RS želi da bude mnogo vidljivija nego danas.

Dodik: Poznajem Đurića, nemamo zajedničko vlasništvo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je upoznao vlasnika Zekstre i predsjednika FK Partizan Dragana Đurića, osumnjičenog za malverzacije u privatizaciji Veterinarskog zavoda, ali da sa njim nije imao zajedničko vlasništvo.

Dodik je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je Đurića upoznao u periodu kada je bio počasni predsjednik Košarkaškog kluba “Partizan”.

“Kada je riječ o poslovnim vezama, Đurića znam kao privrednika. Moj principijelan stav je da svi koji su eventualno kršili zakon treba da odgovaraju, pa taman to bio i Milorad Dodik”, izjavio je predsjednik RS.

On je istakao da sa Đurićem ne posjeduje nikakvo zajedničko vlasništvo.

“To su spekulacije i nema potrebe da na njih odgovaram. Taj slučaj je ovde predmet pravosuđa i državnih organa i ja to poštujem”, poručio je Dodik.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender