25. 07. 2021.
Amerikanci udvostručavaju budžet za sajber ratove

Amerikanci udvostručavaju budžet za sajber ratove

Amerikanci udvostručavaju budžet za sajber ratove

SAD će udvostručiti budžet za “sajber vojsku” u 2014. godini – Pentagon će na sajber odbranu i sajber napade potrošiti više od više od jedne i po milijarde dolara!Sajber vojska SAD bavi se identifikacijom i blokiranjem prijetnji koje dolaze od stranih država, a tiču se industrijskih i vojnih računarskih mreža.

NJihov zadatak je i zaštita od hakerskih napada na socijalnu i komunalnu infrastrukturu države.

Rast troškova na sajber ratove američka vojska objašnjava sve većim brojem napada.

Novac će otići, uglavnom, na povećanje broja stručnjaka: sa 830 sadašnjih radnika, on će rasti za po 2.000 ljudi godišnje.

Na čelu sajber komande SAD nalazi se sadašnji načelnik obavještajne agencije ANB general Kit Aleksander. To pokazuje da elektronska špijunaža, u najvećoj mjeri, danas vodi borbene operacije u sajber prostoru.

Detalji rada američke ANB objelodanjeni su zahvaljujući otkrićima bivšeg saradnika službe Edvarda Snoudena.

Kako se ispostavilo, tajna služba ne prati samo internet, već, zaobilazeći bezbjednosne protokole, proučava stanja bankovnih računa, prisluškuje telefone miliona građana – sve pod parolom borbe protiv terorističkih prijetnji.

Sam general Aleksander svojevremeno je stvarao sopstveni centar za upravljanje operacijama u 2005. godini i pozvao holivudskog dizajnera koji je napravio kapetanski most iz tv serije “Zvjezdani put: Sledeća generacija”.

I Rusija se sprema za sajber rat. Odluku o stvaranju sajber komande u Rusiji donio je načelnik Ministarstva odbrane Sergej Šojgu. NJena osnova trebalo bi da bude formirana do kraja 2014. godine.

Rusija se oslanja na naučnike-programera koji mogu da se takmiče sa američkim kolegama.

Detalji ruskog projekta nisu objavljeni. Ruski senatori, u međuvremenu, razvijaju “Strategiju informacione bezbjednosti” zemlje.

Pretpostavlja se da će sajber komande provoditi redovne provjere zaštite sajtova državnih organa – navodi Gals Rusije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender