30. 07. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1861. – Rođen je srpski vajar Đorđe Jovanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor i direktor Ujmetničke škole u Beogradu. Izradio je veliki broj spomenika, bista, medalja i žanr-figura (Spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu, Miloš Obrenović u Požarevcu, Josif Pančić i vojvoda Živojin Mišić u Beogradu, Branko Radičević u Sremskim Karlovcima).

1911. – U Monte Karlu je održan prvi auto-reli.

1919. – U Dablinu je Kongres partije “Šin fejn” usvojio rezoluciju o nezavisnosti Irske. Britanija nije priznala taj akt i dala je Irskoj status dominiona 1921. Samostalnost Irske priznala je 1949., ali bez Alstera (Sjeverna Irska).

1924. – U Gorkom kod Moskve umro je Vladimir Iljič Uljanov Lenjin, vođa Oktobarske revolucije 1917., tvorac sovjetske Rusije, teoretičar marksizma koji je značajno uticao na međunarodni radnički pokret. Njegovo balsamovano tijelo izloženo je u u mauzoleju na Crvenom trgu u Moskvi.

1936. – Eduard VIII postao je kralj Velike Britanije nakon smrti oca DŽordža V. Abdicirao je u decembru iste godine da bi mogao da se oženi Amerikankom Volis Simpson.

1938. – Umro je Žorž Melijes, koji se smatra prvim filmskim režiserom i prvim sineastom u svijetu. Snimio je oko 500 filmova, među kojima prvi kratki film “Partija karata” (1896) i prvi dugometražni “Drajfusova afera” (1899). Njegov skromni atelje propao je 1908. u naglom razvoju filmske industrije.

1941. – Rođen je španski operski pevač Plasido Domingo. Debitovao je 1966. u Meksiku i vrlo brzo stekao reputaciju jednog od najvećih tenora u drugoj polovini 20. vijeka.

1942. – Njemačke snage pod komandom Ervina Romela počele su kontraofanzivu protiv savezničke vojske pod britanskom komandom u sjevernoj Africi u Drugom svjetskom ratu.

1942. – Mađarski fašisti su u Drugom svjetskom ratu u Novom Sadu sproveli raciju i u naredna dva dana ubili i bacili u Dunav 1.300 novosadskih Jevreja, Srba i Roma.

1950. – Umro je britanski pisac satiričar Džordž Orvel, autor pripovjedaka, eseja i romana, među kojima su najpoznatiji “1984” i “Životinjska farma”.

1954. – SAD su porinule prvu podmornicu na atomski pogon “Nautilus”.

1957. – Umro je srpski kompozitor, dirigent i muzički pedagog Petar Krstić. Dirigent beogradskog Narodnog pozorišta (1903-12), direktor Srpske muzičke škole (1914-21) i muzičkih škola “Stanković” i “Mokranjac” (scenska muzika “Koštana”, “Dorćolska posla”, opere “Zulumćar”, “Ženidba Janković Stojana”, orkestarski “Skerco d-mol”).

1959. – Umro je američki filmski režiser i producent Sesil Blaunt de Mil, poznat po istorijskim spektaklima i melodramama (“Deset zapovijesti”, “Samson i Dalila”, “Krstaši”)

1976. – Dva anglo-francuska konkorda poletela su istovremeno iz Pariza i Londona na prvim redovnim putničkim linijama supersoničnog aviona.

1976. – U SSSR-u je prvi put dozvoljena prodaja zapadnih listova, među kojima “Njujork tajms” i “Fajnenšenel tajms”.

1986 – U eksploziji automobila-bombe u istočnom Bejrutu u blizini sjedišta hrišćanske Falanga partije predsednika Libana Amina DŽemaila, poginule su 22 osobe, a 102 ranjene.

1993. – Hrvatske snage napale su teritoriju Republike Srpske Krajine u zonama pod zaštitom UN u namjeri da zauzmu Maslenički most, aerodrom Zemunik kod Zadra i branu Peruća. Stradalo je više stotina civila.

1997. – Kancelar Njemačke Helmut Kol i premijer Češke Vaclav Klaus potpisali su deklaraciju o pomirenju u kojoj je Njemačka izrazila žaljenje zbog nacističke okupacije Čehoslovačke 1938-45, a Češka zbog proterivanja Nijemaca iz Sudetske oblasti poslije Drugog svjetskog rata.

1998. – Na poziv kubanskog predsjednika Fidela Kastra, papa Jovan Pavle II počeo je petodnevnu istorijsku posjetu toj komunističkoj zemlji.

1998. – U Bosni i Hercegovini je predstavljena konvertibilna marka, nova zajednička moneta za oba entiteta – Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

2002. – U Los Anđelesu je umrla Pegi Li legenda džez i pop muzike.

2002. – Kanađanka An Karson prva je žena koja je osvojila književnu nagradu T.S. Eliot za najnoviju zbirku poezije koja je objavljena u Velikoj Britaniji i Irskoj.

2003. – Umro je karikaturista Albert Hiršfeld (Hirsćfeld) poznat po svojim karikaturama od braće Marks do Dzeja Lenoa. Njegove karikature je sedam decenija objavljivao “Njujork Tajms”.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender