30. 07. 2021.

Fejsbuk blokirao vehabijsku stranicu

Stranica “Vijesti ummeta”, koju bezbjednosni stručnjaci povezuju sa vehabijama u BiH, ne postoji više na Facebooku nakon što ju je zabranila uprava ove popularne društvene mreže.

Riječ je o stranici na kojoj su sljedbenici radikalnog islama najavljivali da se spremaju za odlazak na sirijsko ratište, o čemu su “Nezavisne” nedavno pisale.

Da je ta stranica ugašena potvrdili su autori istoimenog internet sajta vijestiummeta.com, gdje je takođe moguće pročitati brojne šokantne sadržaje poput vijesti o stradanju bh. državljana u Siriji, te naslova kao što su “Sve više mladih iz Evrope odlazi u ratove”.

Administratori vijestiummeta.com ne kriju ogorčenost zbog gašenja njihove stranice na Facebooku.

“Do banovanja je došlo zbog objava koje se kose s pravilima Facebooka. Nakon banovanja stranice ispostavilo se kome smo najviše smetali – kome drugome do nevjernicima i novotarima”, piše na stranici vijestiummeta.com.

Autori te veb stranice pritom upozoravaju svoje istomišljenike da se ne učlanjuju u novu stranicu, čiji je naziv takođe “Vijesti ummeta”, koja se nedavno pojavila i koja je, tvrde, lažna.

“Zamolio bih braću i prijatelje da ne nasjedaju i ne lajkuju ovu zajednicu jer stara stranica je privremeno banovana, a u slučaju da je više ne ‘unbanuju’ otvorit ćemo novu i to nas neće Allahovom voljom zaustaviti”, piše jedan od članova redakcije sajta.

Duško Bjelić, bivši administrator Facebooka za jugoistočnu Evropu, nije iznenađen odlukom te društvene mreže da zabrani stranicu na kojoj je veličan radikalni islam.

“Bio sam u prilici da pogledam tu stranicu. Sadržaji koje su oni objavljivali bili su i te kako sporni. Sve što, na primjer, šteti djeci ne treba da bude na Facebooku”, pojašnjava Bjelić.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, kaže da spornu stranicu nije gledala, ali ističe da su u BiH i dalje prisutni sajtovi koji predstavljaju ozbiljne bezbjednosne izazove i prijetnje.

“Očito da se u BiH ništa na tom planu ne dešava jer nismo primijetili da je suspendovan ili odgovarao bilo ko, a ko stoji iza tih sajtova”, naglasila je Majkićeva.

Bezbjednosni stručnjaci ranije su “Nezavisnim” potvrdili da prijetnju za bezbjednost, pored sajta i Facebook stranice “Vijesti ummeta”, predstavljaju i sajtovi poput “Putvjernika”, “Islambosna”, “Balkanskiemirat”…

S druge strane, iz policijskih agencija su se oglasili tvrdnjom da preduzimaju neophodne aktivnosti na sprečavanju bilo kakvih nezakonitih aktivnosti u ovoj oblasti.

Iz MUP-a RS su ranije kazali da policija prati aktivnosti pripadnika ovog radikalnog islamskog pokreta “kako na terenu, tako i na internetu”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender