03. 08. 2021.
Obama kuvao za beskućnike

Obama kuvao za beskućnike

Obama kuvao za beskućnike

Američki predsjednik Barak Obama obilježio je Dan Martina Lutera Kinga tako što je u jednoj kuhinji, sa porodicom, služio beskućnike i siromašne.

Obama je sa suprugom Mišel i ćerkama Sašom i Malijom juče volontirao u “Centralnoj kuhinji” za siromašne, i na taj način odao počast Kingu.

“Želim da se zahvalim svima za veliki rad koji pružaju”, rekao je predsjednik Amerike obraćajući se ostalim volonterima.

U sličnoj humanitarnoj akciji učestvovao je i potpredsednik Džo Bajden, dok je ministar finansija Džek Lou pomagao u pakovanju odjeće za ratne vojne veterane koji su postali beskućnici.

Dan Martina Lutera Kinga se slavi i kroz akcije društvene pomoći i volontiranja i u Americi je državni praznik. King je bio vođa pokreta za građanska prava crnaca prije pola vijeka, i uspio je, koristeći se nenasilnim sredstvima da ukine segregaciju koja je postojala na američkom jugu.

Čuven je njegov govor “Imam san”, održan pred više stotina hiljada ljudi u Vašingtonu u avgustu 1963. godine.

Naredne godine je bio dobitnik Nobelove nagrade za mir. Posljednje godine svog života posvetio je i borbi protiv siromaštva u SAD i pitanju rata u Vijetnamu.

Ubijen je u aprilu 1968. godine u Memfisu a pozadina njegovog ubistva i moguće učešće vlasti u njemu nije ni do danas otkriveno.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender