28. 07. 2021.
Počela proizvodnja u Tehnološkom biznis parku

Počela proizvodnja u Tehnološkom biznis parku

Počela proizvodnja u Tehnološkom biznis parku

U Tehnološkom biznis-parku u Banjaluci počela je proizvodnja u dva preduzeća, a uskoro se očekuje početak rada u još dva, rekao je gradonačelnik Slobodan Gavranović.

Gavranović je naveo da je početkom proizvodnje poručeno investitorima da dođu u Banjaluku koja će zainteresovanima omogućiti pogodnosti da bi se što duže zadržali.

“Neki investitori su spremni da kupe zemljište koje ćemo ponuditi na prodaju i tako ćemo im omogućiti pogodnosti”, rekao je Gavranović.

U Tehnološkom biznis-parku prošle sedmice počelo je da radi preduzeće za proizvodnju ambalaže od papira “Rolofleks”, a juče je počela i proizvodnja u preduzeću “Italiana”, koje proizvodi tjesteninu.

Dva preduzeća, u kojima se uskoro može očekivati početak proizvodnje, preuzela su prostore u Tehnološkom biznis-parku.

Gavranović je veoma zadovoljan radom u Tehnološkom biznis-parku, jer su , kako kaže, urodili plodom višegodišnji napori gradske uprave da se pokrene proizvodnja u Ramićima i otvore nova radna mjesta.

“Ovo je zapravo podrška Grada Banjaluka razvoju privrede. Koristi će doći kroz poreze, nova zapošljavanja, plate radnicima, a tu su i indirektni efekti, koji se odnose na stvaranje preduslova za brži razvoj”, rekao je Gavranović.

Miodrag Bajić, vlasnik preduzeća “Rolofleks” koje trenutno zapošljava šest radnika, kaže da su zadovoljni uslovima i da se nada da će uskoro početi da rade i druge kompanije.

On je dodao da je ostalo još nekih manjih problema koji se tiču priključaka na infrastrukturu, ali se to rješava u hodu, sa predstavnicima Gradske razvojne agencije.

Krajem prošle godine potpisani su ugovori o ulasku prvih investitora u Tehnološki biznis-park. Osim preduzeća “Rolofleks” i “Italiana”, ugovore su potpisale “Mehaničke konstrukcije” iz Italije i banjalučko preduzeće “Majkić”. Ova četiri preduzeća zaposliće oko 100 radnika, s tim da će, prema dostavljenim biznis-planovima, do 2019. godine zaposliti još oko 400 radnika.

“Mehaničke konstrukcije”, kao zakupac po površini najvećeg poslovnog prostora, planira da ukupno zaposli oko 300 novih radnika.

Primopredaja svih poslovnih prostora koji su izdati u zakup završena je i u toku je adaptacija prostora. Očekuje se da preduzeće “Majkić” od 1. februara počne proizvodnju kartonske ambalaže.

Preduzeće “Mehaničke konstrukcije” za proizvodnju kranova i dizalica, imajući u vidu složenost posla kojim se bave, posao bi trebalo da počne u februaru. Riječ je o italijanskoj kompaniji koja već ima sličan pogon u Kotor Varošu.

Tehnološki biznis-park nalazi se u prostoru nekadašnjeg preduzeća Unis valjaonice hladno valjanih traka. Ugovorom o kupovini imovine ovog preduzeća u avgustu prošle godine, Grad Banjaluka je stekao pravo svojine nad nepokretnostima na lokaciji u Ramićima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender