26. 07. 2021.
Srbija počela pregovore sa EU

Srbija počela pregovore sa EU

Srbija počela pregovore sa EU

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija spremna na izazove i izrazio uvjerenje da će Srbija do 2018. godine ispuniti sve potrebne obaveze, kako bi 2020. godine mogla da bude primljena u punopravno članstvo EU.
Vučić je poslije prve međuvladine konferencije Srbije i EU u Briselu rekao da je Srbija svjesna velikih i teških izazova i spremna da se suoči sa njima.

“Uveren sam da možemo da završimo obaveze do 2018. godine, a na vama je onda da, zavisno od klime i politike u EU, odlučite hoćete li moći da prihvatite Srbiju kao člana 2020. godine ili nećete”, rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija “sistem vladavine prava – poglavlja 23 i 24 i poglavlja 32, a i 35 završiti na najbolji mogući način”, a da onda preostaje EU da donese “presudu i oceni da li Srbija zaslužuje da postane punopravni član EU”.

“Znamo da pred nama nisu laki zadaci i da ćemo se suočiti sa problemima i teškoćama, da mnogo toga naš narod neće u potpunosti odobravati, ali da smo mi apsolutno spremni da svoje obaveze ispunimo zato što gledamo u budućnost, a danas su građani Srbije prvi put videli i mogli da shvate da je pred nama drugačija i bolja budućnost”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao potrebu rada na promjeni svijesti građana Srbije i ocijenio da se mora raditi više, odgovornije i posvećenije.

Čestitke od zvaničnika

redsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je, povodom početka pregovora o pristupanju Srbije EU, rekao da je Srbija zaslužila da bude prihvaćena kao dio Evrope.
“Srbija je svojom istorijom, svojom žrtvom, zaslužila da bude prihvaćena kao deo Evrope. Danas se i to desilo. Ovaj dan će biti upamćen, ako ga iskoristimo kako treba”, napisao je Nikolić na svom “Tviter” nalogu.

U Briselu je jutros održana prva međuvladina konferencija između Srbije i EU kojom su formalno počeli pregovori o pridruživanju Uniji.

Venizelos: Veliki dan za Srbiju i EU

Evangelos Venizelos, šef diplomatije Grčke, koja predsjedava EU, izjavio je nakon početka prve međuvladine konferencije Srbije sa EU da je ovo istorijski i velik dan ne samo za Srbiju i srpski narod već za Evropu.
On je na konferenciji za novinare naglasio da je cilj EU da Srbija potpuno prihvati stavove koji su definisani Pregovaračkim okvirom, koje je Brisel utvrdio 17. decembra prošle godine, a kojim se traži reforma pravosuđa, poštivanje ljudskih prava i poboljšanje odnosa sa samoproglašenim Kosovom.

“Srbija ima našu snažnu podršku. Ovo je velik istorijski dan ne samo za Srbiju, već za cijeli Balkan. Srbija je do ovog dana došla svojom posvećenošću”, zaključio je Venizelos.

Danas je u Briselu održana prva Međuvladina konferencija Srbije sa EU, čime su i zvanično otpočeli pretpristupni pregovori Srbije sa Briselom.

Pregovarački okvir Srbije, koji će biti javnosti objavljen naknadno, prezentovali su premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender