25. 07. 2021.
Novo oblikovanje svijeta u Davosu

Novo oblikovanje svijeta u Davosu

Novo oblikovanje svijeta u Davosu

Na Svjetskom ekonomskom forumu učestvuje oko 2.500 uticajnih osoba s područja politike, ekonomije i nauke pri čemu oko 1.500 gostiju dolazi iz ekonomije.

Klaus Švab, osnivač foruma, od susreta očekuje nove impulse za svladavanje finansijske krize. Svjetska ekonomija još uvijek pati od slabog rasta. “Potreban nam je novi početak”, kaže Švab. Statistika koja je objavljena prošloe nedjelje o konjunkturi u Njemačkoj pokazuje da je najveća evropska ekonomija prošle godine imala rast od samo 0,4 posto, nakon 0,7 posto godinu dana ranije.

Neformalna razmjena mišljenja

Ipak, teško se mogu procijeniti podsticaji za novi početak, o kakvima govori utemeljitelj Svjetskog ekonomskog foruma (SEF) Švab. SEF je neformalni sastanak na kojem se tradicionalno susreću visoko pozicionirani političari, šefovi najvećih preduzeća i ugledni naučnici. Ali, tu se ne donose obvezujuće odluke. Bar tako se tvrdi.

Politički najzanimljivije je to što su dolazak najavili iranski predsjednik Hasan Rohani i izraelski premijer Benjamin Netanjahu. To bi bilo ponovno učestvovanje iranskog predsjednika nakon deset godina. Ali, “zasad nije planiran njihov zajednički nastup”, rekao je jedan portparol SEF-a. Između Irana i Izraela vlada napetost zbog iranskog atomskog programa.

Forum bez Angele Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel neće doći u Davos zbog povrede na skijanju iako je prethodnih godina redovno učestvovala u radu foruma. Njemačku vladu će predstavljati ministar finansija Volfgang SŠojble (CDU) i ministar razvoja Gerd Miler (CSU).

Davos Davos

Pod geslom “Novo oblikovanje svijeta: konsekvence za društvo, politiku i ekonomiju” na programu Foruma su brojne teme, od stanja svjetskoe ekonomije preko novih tehnologija do zdravstvenih sistema, raspodjele dobara i zaštite okoline.

Tokom četiri dana trajanja Foruma održaće se više od 250 sjednica i vorkšopova. Učesnici dolaze iz stotinjak zemalja, njihova prosječna starost je nešto preko 50 godina. Udio žena je samo 15 posto.

Uticajni ekonomisti

Među brojnim istaknutim ekonomistima su npr. osnivači Microsofta Bil Gejts i Pol Alen, izvršni direktor Gugla Erh Šmit, britanski avio preduzetnik Ričard Branson, šefica Jahua Marisa Majer, šef najveće američke banke JP Morgan Chase, Džejmi Dimon, dvojac koji vodi Dojče banku… Tu će biti i Toni Fadel, suosnivač firme Nest Labs koja je upravo prodata Guglu za tri miijarde američkih dolara.

(DW/Kontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender