23. 06. 2021.

RS: Studenti društvenih nauka najbrojniji

Pejićeva je naglasila da je u kreiranju upisne politike potrebno objektivno i realno vrednovati postojeću zainteresovanost budućih studenata i kvalitet njihovog znanja.

Prema njenim riječima, neophodno je i da visokoškolske ustanove dograde i ujednače kriterijume za vrednovanje uspjeha iz srednje škole i znanja pokazanog na prijemnom ispitu kako bi to dalo garanciju podjednakih uslova u istim okolnostima za sve kandidate.

“Gledano dugoročno, potrebno je motivisati studente da se upisuju na studijske programe iz oblasti prirodnih, poljoprivrednih, tehničko-tehnoloških i informatičkih nauka”, istakla je Pejićeva.

Ona je dodala da su Ministarstvo prosvjete i kulture i akademska zajednica, kao partneri u obrazovanju kadrova, pristupili veoma ozbiljno upisnoj politici u visokom obrazovanju, te da su, kada je u pitanju upisna politika za predstojeću akademsku godinu, organizovali stručne rasprave u Banjaluci i Bijeljini.

S namjerom da donese što bolji plan upisa u akademsku 2014/15. godinu, Ministarstvo će 29. januara organizovati treću stručnu raspravu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Na stručnoj raspravi razmatraće se upis studenata na studijske programe iz oblasti prirodnih nauka, inženjerstva, tehnologije i poljoprivrednih nauka.

Trenutno, u Republici Srpskoj na dva javna univerziteta i dvije visoke škole, te sedam privatnih univerziteta i deset visokih škola studira oko 50.000 studenata.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender