23. 07. 2021.

Sarajevo bez Jevreja

Jevrejska zajednica je u predvečerje rata u multietničkom Sarajevu brojala nekoliko hiljada ljudi. Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma ostalo je svega 600 Jevreja – sefarda.

Nakon što je 1992. godine počeo građanski rat u BiH, jevrejska zajednica, imajući gorko iskustvo iz prošlosti, masovno je napustila grad. Od aprila 1992 do marta 1994. godine Sarajevo je napustilo hiljadu Jevreja – sefarda.

Dio stambenog fonda jevrejske zajednice predat je izbjeglicama iz drugih dijelova BiH.

Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma neki Jevreji su poželjeli da se vrate u svoje domove, ali niko od “novih” Sarajlija nije htio da ode.

Tako su stanovi ostali u “gradskoj upotrebi”, a imajući u vidu da je svaki kvadratni metar u Sarajevu bio zlata vrijedan, lako se može zamisli koliko je novca bilo zarađeno na tuđoj imovini.

Poglavar jevrejske zajednice Jakob Finci svojevremeno je rekao da njegov narod ima malo šansi da ostane u svom gradu.

Nakon završetka neprijateljstava postojala je nada u poboljšanje života, ali Alija Izetbegović nije dao nikakve garancije Jevrejima – sefardima. Oni se nisu osjećali bezbjedno.

Jevreji su oduvjek znali da ih jevrejska zajednica u svijetu neće ostaviti na cjedilu, dok je mnogo teže bilo sarajevskim Srbima.

Srbi su za vrijeme sukoba ne samo progonjeni, već ih ni poslije uspostavljanja mira jednostavno nisu puštali nazad.

Ako je do 1991. godine u Sarajevu živjelo više od 150.000 Srba, taj broj je u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma bio sveden na manje od 20.000.

Sarajevske “demokrate” i stranka Alije Izetbetovića SDA radili su sve da ovaj, nekada multietnički grad, postane glavni islamski centar na Balkanu – navodi Glas Rusije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender