28. 07. 2021.

Špirić: BiH je kusur u rukama međunarodne zajednice

Špirić je ocijenio da BiH mora počivati na unutrašnjem dijalogu i konsenzusu da bi krenula naprijed i bez toga neće ići.

“Ali, ono što lebdi kao opasnost nad BiH jeste da ukoliko se pokuša kroz parlament i Savjet ministara, pa ne ide, pa sa Briselom, pa ne ide… bojim se da se neko snažniji ne vrati BiH. Mnogi to i očekuju, ali to je najgora formula, i ne definiše BiH kakvom je on vidi. Opet će to biti BiH koja nije po ukusa nas koji živimo ovdje”, istakao je Špirić za “Dnevni avaz”.

Na pitanje na koga misli kada kaže “snažniji”, Špirić je rekao da kompleks koji BiH ima prema Evropi, Evropa ima prema Americi i tu je definitivni odgovor.

“Ako uzmete sve aktivnosti koje su vođene u BiH, ako na njihovom čelu nisu bili predstavnici američke diplomatije, to su bili neuspješni pokušaji. Ali, Amerika je učinila ono što je mogla. Obezbijedila je globalni mir i rekla ‘izvolite, pa radite’. Ali i Evropa se pokazala kao nevješta da rješava ovakve situacije. Vidjećemo. Mislim da će se tražiti neko zajedničko rješenje”, ocijenio je Špirić.

Da bi BiH krenula prema evroatlantskim integracijama, istakao je Špirić, treba promijeniti “dnevni meni”, a “dnevni meni” treba biti ekonomija, sa što manje političkih tema.

Komentarišući nedavnu smjenu federalnog ministra finansija Ante Krajine i
probleme sa potpisivanjem pisma namjere prema MMF-u, Špirić je rekao da je BiH prvi put od Dejtona dobila privremenog ministra po odluci Ustavnog suda i da to nigdje u svijetu nije viđeno.

“To, nažalost, govori da BiH od Dejtona do danas mora biti u stalnoj, latentnoj krizi. Teško je vjerovati da predsjednik FBiH može imati toliku snagu da Federaciju drži u bezvazdušnom prostoru, da proizvodi krizu kad mu god padne na pamet. To znači da postoje snage koje produkuju stalnu krize, da li u FBiH, Republici Srpskoj ili državnom nivou. Bilo bi dobro vidjeti šta je upotrebna vrijednost tih konstantnih kriza!”, rekao je Špirić.

Komentarišući činjenicu da nije prvi put da predsjednik FBiH Živko Budimir blokira određene procese u tom entitetu, Špirić je podsjetio da je kod koncipiranja te vlasti odlučujuća uloga bila međunarodne zajednice.

To bi se, kaže on, moglo tumačiti zlonamjerno – da međunarodna zajednica nije ovdje da ubrza evropski put BiH, nego da je zadrži.

“Pa ćemo uskoro dobiti priče ‘evo, Kosovo će da vas pretekne’. Mi bi izgleda trebali da čekamo dok oni ne izgrade samostalnost Kosova, kao međunarodno priznate države. To je pokazna vježba. Morate čekati dok se ne srede stvari u regionu.

Dakle, nikog ne optužujem. Do nas je, jer političke elite nisu prepoznale tu opasnost i nisu spremne da izgrade jedinstven pogled i zajedničku viziju BiH, ma kakva ona bila. Ali, da je ona jedinstvena i da govorimo jednim glasom prema Briselu”, ocijenio je Špirić.

Govoreći o nemogućnosti da se dođe do rješenja u provođenju odluke “Sejdić-Finci”, Špirić je rekao da je dugo u institucijama vlasti BiH, možda i najduže i da je “sit ove bare, u kojoj je BiH”.

“Mislim da je BiH institucionalno ispražnjena zemlja, da nam se poslije svakog mandata ubaci neka nova formula od međunarodnih institucija, koja tobože garantuje uspjeh. Nemoguće je da lideri budu zamjena za Savjet ministara, za parlament”, dodao je Špirić.

Zapravo, kaže on, lideri političkih partija izrasli su u nadinstituciju, koja ne može da se dogovori o bilo čemu i koja blokira i minimum prolaznosti koja bi se možda bez toga mogla ostvariti.

“Vjerujem da će ta formula vrlo brzo biti napuštena. Ona je više služila kao bina ‘međunarodnim manekenima’ za njihove uspone i padove, za potrebe međunarodne politike, a najmanje je koristila BiH”, ocijenio je Špirić.

Prema njegovim riječima, u BiH treba mnogo više institucionalnog rada i mnogo više iskrenosti, jer BiH, 20 godina poslije Dejtona, plaća najvišu cijenu unutrašnje neiskrenosti.

On je ocijenio da međunarodna zajednica nije ovdje da ubrza put BiH, ona želi da osigura globalni mir, da BiH ne bude globalni remetilački faktor dok se region ne preuredi.

“Onog trenutka kad se kockice u regionu slože kako to globalisti vide, ja očekujem snažnije iskorake BiH ma ko činio vlasti”, ocijenio je Špirić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender