25. 07. 2021.
Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

1516. – Umro je Fernando II, kralj Aragonije od 1479., koji je sa ženom Izabelom I, kraljicom Kastilje od 1474., ujedinio te dvije glavne pirinejske države od kojih je kasnije nastala Španija. Tokom njihove vladavine osvojena je Granada 1492., poslednje mavarsko uporište, iste godine protjerani su Jevreji, a 1480. uspostavljen je inkvizicijski sud. Opremili su ekspediciju Kristofera Kolumba koja je otkrila Ameriku, a 1503. preuzeli od Francuske Napuljsku kraljevinu.

1719. – Ujedinjenjem Vaduza i Šelenberga stvorena je kneževina Lihtenštajn.

1783. – Rođen je francuski pisac Mari Anri Bejl, poznat pod pseudonimom Stendal, začetnik velike književne epohe francuskog realizma (“Crveno i crno”, “Parmski
kartuzijanski manastir”, Lisjen Leven”).

1793. – Rusija i Pruska sporazumjele su se o drugoj podjeli Poljske.

1806. – Umro je engleski državnik Vilijam Pit Mlađi, koji je u 24. godini postao 1783. najmlađi premijer u istoriji Velike Britanije. Vodio je ekspanzivnu kolonijalnu politiku, učvrstio britansku vlast u Indiji, a u Evropi je bio glavni organizator koalicija protiv revolucionarne i Napoleonove Francuske.

1832. – Rođen je francuski slikar Eduar Mane, preteča impresionizma i začetnik novog likovnog izraza koji je označio prekretnicu u francuskom i evropskom slikarstvu (“Doručak na travi”, “Bal u Foli Beržeru”, “Balkon”, “Olimpija”).

1878. – Tokom rusko-turskog rata Britanija je, na zahtjev sultana Abdul Hamida II poslala svoju flotu u Konstatinopolj.

1898. – Rođen je Sergej Mihajlovič Ejzenštejn, najznačajniji ruski filmski režiser i teoretičar koji je snažno uticao na tokove svjetske kinematografije. Svoje ideje i iskustva iznio je u dvije knjige izdate u Njujorku – “Filmsko osjećanje” (1942) i “Filmski oblik” (1949), a njegov film “Oklopnjača Potemkin” (1925), jedno je od remek-djela filmske umetnosti.

1920. – Holandija je odbila da izruči saveznicima bivšeg njemačkog cara Vilijema II, koji je nakon abdikacije u novembru 1918. emigrirao u Holandiju. Njegovo izručenje traženo je da bi bio kažnjen zbog zločina koje su Nijemci počinili u Prvom svjetskom ratu.

1928. – Rođena je francuska filmska glumica Žana Moro, koja se proslavila u filmovima francuskog “novog talasa” posle Drugog svjetskog rata (“Lift za gubilište”, “Ljubavnici”, “Opasne veze”, “Moderato kantabile”, “Žil i Džim”).

1931. – Umrla je ruska balerina Ana Pavlovna Pavlova, najveća umjetnica klasičnog baleta početkom 20. vijeka. Karijeru je počela u Petrogradu s čuvenim Vaclavom Nižinskim u Ruskom baletu Sergeja Đagiljeva. Potom je osnovala sopstvenu grupu s kojom je sa ogromnim uspjehom nastupala širom svijeta.

1943. – Britanska Osma armija pod komandom feldmaršala Montgomerija zauzela je u Drugom svjetskom ratu Tripoli u Libiji.

1944. – Umro je norveški slikar Eduard Munk, jedan od začetnika ekspresionističkog likovnog izraza, autor čuvene slike “Krik”.

1945. – Sovjetske trupe su u Drugom svjetskom ratu, napredujući ka Berlinu, izbile na rijeku Odru u Poljskoj.

1968. – Mornarica Sjeverne Koreje je u teritorijalnim vodama zarobila američki špijunski brod “Pueblo”. Posada broda puštena je na slobodu u decembru.

1989. – Umro je španski nadrealistički slikar Salvador Dali, jedan od najvećih umjetnika 20. vijeka. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela “Andalužanski pas” i “Zlatno doba”. Sahranjen je u kripti ispod staklene kupole u Dalijevom muzeju u mestu Figueras u Kataloniji.

2000. – Više od milion demonstranata prošlo je kroz centar Madrida protestujući zbog eskalacije nasilja baskijske separatističke grupe ETA u čijim je nasilničkim akcijama tokom 32 godine ubijeno oko 800 ljidi.

2002. – U Parizu je umro jedan od najpoznatijih francuskih i svjetskih sociologa Pjer Burdije, pokretač pravca kritičke sociologije novog doba, žestoki kritičar neoliberalizma i globalizacije. Njegovo knjiga “Mizerija sveta” (1993) doživjela je komercijalni uspjeh kao nijedno drugo djelo iz oblasti sociologije.

2002. – U pakistanskom glavnom gradu Karačiju kidnapovan je, a mjesec dana kasnije i ubijen, dopisnik američkog “Vol strit žurnala” Daniel Perl, koji je istraživao na temu islamskih militantnih grupa u toj zemlji.

2003. – U Boliviji su ugledni biznismeni uputili apel vladi da odmah proglasi vanredno stanje i time okonča proteste širom zemlje, koji su doveli do gušenja ekonomije i gubitka ljudskih života. Osam osoba je poginulo tokom demonstracija stotine hiljada ljudi koji su su danima blokirali autoputeve zahtjevajući smanjenje siromaštva.

2003. – U Italiji je umro Đovani Anjeli, koji se na čelu poznate auto-kompanije Fiat nalazio oko 30 godina i koji je uspio da tu porodičnu auto kuću, koju je osnovao
njegov deda, pretvori u veliki industrijski konglomerat.

2004. – Međunarodna organizacija za rad pri UN je saopštila da je broj nezaposlenih u svijetu dostigao cifru od 185,9 miliona, odnosno 6,2 procenta od ukupnog broja zaposlenih.

2004. – Evropska sonda “Mars ekspres” detektovala vodu u formi leda na južnom polu planete Mars.

2005. – Umro je Džoni Karson, američki komičar koji je blizu 30 godina vodio najpopularniju televizijsku emisiju “Večerašnji šou”.

2006. – U željezničkoj nesreći na pruzi Bijelo Polje-Bar, kod mesta Bioče, u blizini Podgorice, poginulo je 45, a više od 200 putnika je povrijeđeno.

2010. – Umrla je bitanska glumica Džin Simons zvijezda, koja je, pored ostalog, igrala Ofeliju uz Lorensa Olivijea kao Hamleta, pevala u mjuziklu sa Marlonom Brandom i glumila uz Gregorija Peka, Pola Njumena i Kirka Daglasa.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender