30. 07. 2021.
Kijev: Šansa da se nasilje zaustavi

Kijev: Šansa da se nasilje zaustavi

Kijev: Šansa da se nasilje zaustavi

“Imali smo zadatak da okončamo krvoproliće. Šanse za to su veoma velike”, rekao je jedan od vođa opozicije Jacenjuk poslije razgovora lidera opozicije sa Janukovičem, koji su danas trajali četiri sata.

U razgovorima su učestvovali i lider nacionalista Oleg Tjangbjok i bivši bokserski šampion i lider stranke “Udar”, Vitalij Kličko.

Kličko je prethodno uspio da izdejstvuje primirje između demonstranata i policije u Kijevu, dok traju pregovori, podsjetio je AFP.

“Zadržite barikade tamo gdje su, ali budite mirni dok traju pregovori. Borićemo se do kraja”, rekao je Kličko.

U Kijevu su juče izbili žestoki nemiri i u sukobima policije i demonstranata , prema podacima opozicionih aktivista, poginulo je petoro ljudi, dok se situacija danas donekle smirila, ali je i dalje bilo sporadičnih sukoba.

Demonstranti su u srijedu postavili ultimatum predsjedniku Janukoviču da raspiše prevremene izbore u roku od 24 sata ili će se suočiti sa još žešćim protestom.

U medjuvremenu, portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov rekao je da Rusija smatra “apsolutno nedopustivim” miješanje u unutrašnje poslove u Ukrajini i da vjeruje da će ukrajinske vlasti naći rješenje.

“Miješanje u utrašnje poslove za nas je apsolutno nedopustivo. Uvjereni smo da u Kijevu znaju šta rade i da će naći najbolje rješenje”, rekao je Peskov u intervjuu “Komsomolskoj pravdi”.

Putin se nije lično još oglasio u vezi sa posljednjim nasilnim sukobima u Kijevu u kojima je petoro demonstranata poginulo, od kojih je četvoro pogodjeno mecima.

Protesti u centru Kijeva započeli su u novembru, kada je ukrajinska vlada iznenada odlučila da ne potpiše sporazum sa EU, već se okrenula bližoj saradnji sa Rusijom.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender