05. 08. 2021.
Kijev: SMS “upozorenja” demonstrantima

Kijev: SMS “upozorenja” demonstrantima

Kijev: SMS “upozorenja” demonstrantima

Prema najnovijim podacima opozicije, u skukobima sa policijom poginulo je pet osoba.

Kako piše Njujork tajms, urkajinski mobilni operateri negirali su da stoje iza slanja ove anonimne poruke, ali ju je ukrajinska javnost protumačila kao upozorenje.

Inače, danas su stupili na snagu zakoni kojima se zabranjuju antivladini protesti, a onima koji budu uhapšeni prijeti kazna zatvora do 15 godina.

Analitičari sa kojima je razgovarao američki list navode da je slanje ovakvih ciljanih poruka moguće i da se slično dešavalo tokom nemira u Egiptu.

Neki kao što je Eva Galperin, politički analitičar “Elekrtronik Frontir Fondacije” takođe dodaje da ovo nije prvi put da neko šalje ciljane poruke, ali da je iznenađujuća preciznost.

“Ranije nisam viđala da pošiljalac uspije da slanje ciljane poruke ograniči na pojedince koji se nalaze u jednom bloku i to u samom trenutku sukoba”.

01

Opozicija: Ne odustajemo

02

Ukrajinski opozicioni lideri izjavili su poslije tročasovnog sastanka s predsjednikom Viktorom Janukovičem da im on nije dao konkretne odgovore na njihove zahtjeve i poručili svojim pristalicama na ulicama da se pripreme za policijsku ofanzivu.

Govoreći emotivno nakon smrti najmanje trojice demonstranata ranije danas, od kojih je dvoje podleglo ranjavanju iz vatrenog oružja, trojica lidera su nakon sastanka s predsjednikom rekli da su spremni da se suoče s policijskim mecima, prenio je Rojters.

Jedan od vođa opozicije bivši bokserski šampion Vitalij Kličko rekao je hiljadama demonstranata na kijevskom Trgu nezavisnosti da im predsjednik tokom tri sata nije dao jasan odgovor na njihove zahtjeve da se vlada raspusti i ukinu sporni zakoni kojima se zabranjuju svi vidovi antivladnih protesta.

“Policija se sprema da nas ukloni sa ‘Majdana’ (Trg nezavisnosti)”, rekao je Kličko. “Moramo da učinimo sve što možemo da ih spriječimo da nas rastjeraju”, rekao je on.

Kličko je pozvao građane da ostanu preko noći i brane trg u centralnom dijelu Kijeva i naišao je na odobravanje demonstranata kada je rekao:”Ako treba da idem (na ulice) pod mecima, ja ću ići pod mecima”.

“Ukoliko predsjednik sutra ne odgovori…onda ćemo mi preći u ofanzivu”, rekao je on.

Bivši ministar privrede Arsenij Jacenjuk podsjetio je na pogibije demonstranata iz vatrenog oružja za šta opozicija krivi policiju, uprkos zvaničnom negiranju (treća osoba poginula je kada je pala sa vrha stadiona ‘Dinama’ kada se tukla s policijom).

“Neću da živim sramno. Sutra ćemo ići napred zajedno. Ako će mi neko pucati u glavu, neka tako bude. To će biti poštena, pravedna i hrabra akcija”, rekao je on.

Direktni razgovori između Janukoviča i opozicije bili su prvi konkretan korak prema pregovorima da se okončaju dvomjesečni građanski protest koji je kulminirao žestokim sukobima grupe radikalnih demonstranata i policije, navodi Rojters.

Prema navodima opozicije u sukobi sa policijom stradalo je petoro demonstranata, što su prve ljudske žrtve u dvomjesečnim protestima, prenio je ranije Frans pres.

Medicinska služba ukrajinskog pokreta opozicije navodi da četvoro od petoro mrtvih ima rane od vatrenog oružja, kao i da je u oba dana bilo oko 1.700 povrijeđenih. Ukrajinski državni organi su dosad potvrdili samo dva smrtna slučaja.

(b92, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender