25. 07. 2021.
Odluka o izborima u subotu

Odluka o izborima u subotu

Odluka o izborima u subotu

Predsjedništvo Srpske napredne stranke će u subotu ujutru, neposredno uoči stranačke skupštine, održati sjednicu i zauzeti konačan stav o tome da li će u Srbiji biti raspisani vanredni parlamentarni izbori – najavio je, u izjavi za Danas, potpredsjednik SNS Goran Knežević.

Veći dio članova Predsjedništva više puta se izjašnjavao da je za prijevremene republičke izbore, koji bi se održali kada i beogradski, 16. marta, ali bi u subotu sam lider naprednjaka Aleksandar Vučić, kome je prepuštena definitivna odluka, trebalo da se izjasni.

Kako je Danasu nezvanično reklo više sagovornika iz Vučićevog okruženja i vrha SNS, građani Srbije će po svemu sudeći ovog marta glasati za novi saziv Narodne skupštine i novu vladu.

Dok su neki potpuno uvjereni da će izbora biti, drugi ostavljaju mali prostor da vlada premijera Ivice Dačića opstane, a sve se svodi na ocjenu da su šanse „99:1“ u prilog prijevremenih izbora.

U vrhu SNS ponavljaju da u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kakva će biti Vučićeva odluka, ali vjeruju da će se on, „nakon opsežne analize“, opredjeliti za stvaranje nove vlade koju bi vodili naprednjaci i koja bi „odlučnije i brže od aktuelne vladajuće koalicije išla u reforme, ekonomski oporavak i prema članstvu u EU“.

Izvori Danasa tvrde da je lider SNS do pre pet, šest dana bio blizu stanovišta da vanredni izbori nisu potrebni i da nesuglasice u vladi i koaliciji nisu nepremostive.

Međutim, nakon razgovora s najbližim saradnicima, stranačkim kolegama i neprestanog vaganja argumenata, pretegli su stavovi da je nova preraspodjela političkih karata neophodna.

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije, navodi da je u proteklih dvadesetak dana u javnom životu i na političkoj sceni bilo mnogo glasova i za i protiv vanrednih parlamentarnih izbora i da je građanima ta tema „preko glave“.

Babić ističe da je zagovornik vanrednih parlamentarnih izbora, jer smatra da je za završetak usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU neophodan jači kapacitet Vlade i Skupštine Srbije.

„Da bi jedan zakon prihvatili građani, mora „frontmen“ za predlagača da bude čovjek koji ima najveće povjerenje u društvu, a to je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik SNS Aleksandar Vučić. Nemamo pravo na grešku“, smatra Babić.

I sam Vučić je u redovnom uvodniku koji piše za stranačko glasilo „Informator“ sugerisao mogućnost prijevremenih izbora.

„Srpska napredna stranka je spremna i za parlamentarne izbore i da se na tom nivou provjere snaga, legitimitet i povjerenje koje svaka stranka uživa kod građana. Pred nama su veliki izazovi. Pozivam vas da ih prevazilazimo radeći kao jedan, svi zajedno, za našu Srbiju“, napisao je Vučić u poruci članstvu SNS.

(Danas)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender