30. 07. 2021.

Radmanović upozorio da će pokrenuti zahtjev za zaštitu entitetskog interesa

“Izetbegović je zaboravio da pročita Ustav BiH, u kome u članu 1 piše da je BiH sastavljena od dva entiteta, od kojih je jedan Republika Srpska, čije praznike treba da poštuju svi građani BiH, a ne samo oni iz Srpske. Prema tome, trebao bi i on da poštuje 9. januar, povodom koga želi da smijeni jednog generalnog konzula”, rekao je Radmanović Srni.

On je ocijenio da je Izetbegović neoprezno pokrenuo pitanje sazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH zbog izjave generalnog konzula u Čikagu.

“Takvu izjavu generalnog konzula u Čikagu, koja je potpuno opravdana, čista i jasna, i ja bih potpisao”, dodao je Radmanović.

On je istakao da Izetbegović zna da je za odluku o smjeni konzula potreban konsenzus u Predsjedništvu BiH i da već unaprijed zna da za to neće imati glas člana iz Republike Srpske.

“Ako je, ipak, spreman da se sa još jednim članom Predsjedništva upusti u avanturu preglasavanja, onda ga podsjećam da će Narodna skupština Republike Srpske reći šta misli o takvom njegovom prijedlogu. Takođe ga podsjećam da ćemo za određeni broj ljudi i u diplomatskoj mreži, ali i u BiH, pokrenuti takva pitanja”, rekao je Radmanović.

Radmanović je dodao da se Izetbegović “nije sjetio” da opomene ni domaće političare, a ni predstavnike BiH u inostranstvu iz njegove stranke koji stalno vrijeđaju Srpsku.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je formalno zatražio da Predsjedništvo BiH opozove generalnog konzula BiH u Čikagu Brana Pećanca sa ove dužnosti zbog “neprimjerenog javnog istupa” na proslavi Dana Republike Srpske.

Izetbegović je od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića zatražio hitno održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bila donesena odluka o opozivu Pećanca.

Prema navodima federalnih medija, Pećanac je u Čikagu organizovao proslavu Dana Republike Srpske tokom koje su diplomate, koje predstavljaju BiH, navodno veličale optužene za ratne zločine, dok je Pećanac pozdravio svoje saborce koji su izgradili Republiku Srpsku.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender