03. 08. 2021.
Dom naroda PSBiH danas i o smjeni kadrova SDS-a?

Bošnjački delegati blokirali rad Doma narodna PS BiH

Riječ je o Sulejmanu Tihiću /SDA/, Nermini Kapetanović /SDA/ i Hasanu Bećiroviću /SDP/.

Otvarajući sjednicu, predsjedavajući Doma naroda Staša Košarac konstatovao je da Dom naroda danas nema kvorum i najavio da će Kolegijum narednih dana odlučiti o nastavku 36. sjednice.

Košarac je naglasio da su nekim delegatima na elektronske adrese stigle prijeteće poruke, o čemu će biti obaviješteni nadležni organi.

On je juče izjavio Srni da je zabrinjavajuća činjenica da političke elite, čije je sjedište u Sarajevu, prije svega SDA, blokiraju institucije na način kako su to najavili da će učiniti i upozorio da oni koji blokiraju rad institucija moraju biti odgovorni za to.

Košarac je ocijenio da ova kampanja podsjeća na kampanju koja je vođena kada je na dnevnom redu bio Zakon o jedinstvenom matičnom broju, što, kako je naglasio, dovoljno govori o povezanosti onih koji su pokrenuli kampanju zbog zakona o JMB, a sada i o Prijedloga zakona o prebivalištu.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda obavijestio je juče Kolegijum doma da su tri bošnjačka delegata zbog bolesti spriječena da dođu na sutrašnju sjednicu, zbog čega je zatraženo njeno odgađanje.

“Nužno je da sjednica bude odgođena”, rekao je predsjedavajući Kluba delegata bošnjačkog naroda Halid Genjac novinarima nakon sastanka sa predstavnicima bošnjačkih udruženja i Koalicije “1. mart”, na kojem je razgovarano o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana.

On je naveo da je za učesnike sastanka, i nakon odluke Ustavnog suda BiH, ovaj zakon “antidejtonski, potencijalno diskriminišući i stvara pretpostavke da se vrši nedozovoljena policijska provjera”.

Na sjednici Doma naroda 17. jula Klub bošnjačkih delegata glasovima delegata iz reda SDA proglasio je štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka zahtjev Savjeta ministara za razmatranje navedenog zakona po hitnom postupku.

Ustavni sud BiH na sjednici 29. novembra donio je odluku da zahtjevom Savjeta ministara BiH nije povrijeđen nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, koji je predložio Savjet ministara BiH, poboljšava se osnovni zakon, uvode u praktičnu primjenu propisi u vezi sa elektronskim potpisom, te preciziraju uslovi za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja bezbjednosti ličnih dokumenata.

Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronskim putem kod nadležnih organa, i to bezbjednim elektronskim potpisom ovjerenim kvalifikovanom potvrdom.

DODIK: SRPSKA IMA RJEŠENJE O PREBIVALIŠTU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska, i u slučaju da ne budu usvojene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu na nivou BiH, ima svoje rješenje u odluci koja je ranije donesena.

“Očigledno je da ovdje idu stvari tako da će se svi zakoni i rješenja morati donositi na nivou Srpske, jer sve što je na nivou BiH ili ne radi ili ne funkcioniše”, rekao je Dodik, ističući da je BiH postala nemoguće mjesto za bilo kakve odluke.

On je naglasio da je nedolazak trojice bošnjačkih delegata na današnju sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH očigledna politička manipulacija i način da se spriječi rad ovog doma.

“To je jedan odnos prema jednom pitanju koje je snažno ispolitizovano u Federaciji BiH i u ranijem se periodu nastojalo nametnuti kao jedno od osnovnih tema u BiH”, istakao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, današnja dešavanja u Domu naroda parlamenta BiH pokazuje i ambicije druge prirode, a to je da se razgradi BiH onakva kakva je predviđena Dejtonom i Ustavom i da se pravi neka druga BiH.

“Naravno, BiH je već urušena silnim odlukama visokih predstavnika koji su navikli Bošnjake da traže više od onoga što piše u Ustavu i to je najbolji način da uruše BiH, a ja ih samo mogu podržati u tome”, rekao je Dodik.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je danas u Sarajevu bilo predviđeno izjašnjavanje o zahtjevu Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, odgođena je zbog nedostatka kvoruma, odnosno izostanka tri delegata iz reda Bošnjaka.

DONOŠENJE ZAKONA O PREBIVALIŠTU I BORAVIŠTU ISPOLITIZOVANO

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izrazio je žaljenje što se donošenje izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH toliko ispolitizovalo da se građanima plasiraju lažne informacije kako je ovaj zakon na štetu izbjeglog i raseljenog stanovništva BiH.

“Neka mi neko navede samo jedan član kojim se mijenja ono što sada imamo u Zakonu. Ne može BiH imati svoj zakon koji je potpuno neusaglašen sa evropskim zakonima i konvencijama o ljudskim pravima, a mi to nudimo”, rekao je Nović novinarima u Sarajevu.

Osim toga, kaže on, ovaj zakon regulisao je niz novina, kao što su uvođenje elektronskog potpisa, prijava i odjava boravišta elektronskim putem…

“Moramo shvatiti da građanin koji želi da na određenom mjestu prijavi svoj boravak mora da dokaže da ima razlog zašto tu dolazi, da pokaže da li ima imovinu, mora da ima ugovor o podstanarskom odnosu, izjavu stanodavca da ima podstanara…”, pojašnjava Nović.

On je naglasio da se mora evidentirati boravak građana u BiH, jer ako toga ne bude, onda će u BiH boraviti niz lica koja mogu biti sumnjivog bezbjednosnog karaktera, ili onih koji izbjegavaju plaćanje poreza, ili lica za kojima su sudovi raspisali potrage…

“Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH jedan je od ključnih zakona u BiH, koji ne bi trebalo nikome u BiH da smeta, i zaista ne vidim nijedan razlog da ga neko osporava u BiH”, zaključio je Nović.
Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je danas u Sarajevu bilo predviđeno izjašnjavanje o zahtjevu Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, odgođena je zbog nedostatka kvoruma, odnosno izostanka tri delegata iz reda Bošnjaka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender