28. 07. 2021.
Ćopiću 4 godine zatvora, trajno mu oduzeta imovina vrijedna 20 miliona KM

Ćopiću 4 godine zatvora, trajno mu oduzeta imovina vrijedna 20 miliona KM

Ćopiću 4 godine zatvora, trajno mu oduzeta imovina vrijedna 20 miliona KM

Ćopić, bivši saradnik odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića, osuđen je zbog ubacivanja „prljavog novca“ u privredne tokove Republike Srpske.

Ova presuda je konačna i na nju Ćopić nema pravo žalbe.

Ćopiću su oduzete sve akcije u Šećerani u Bijeljini i bit će predate na upravljanje nadležnim organima RS-a.

Drago Nižol, direktor Ćopićevog preduzeća “Aviorent”, osuđen je na novčanu kaznu od 4.000 KM zbog nesavjesnog poslovanja iz nehata.

Ovo je treća presuda u ovom slučaju u kojem je ranije izmijenjen dio optužnice koji se odnosi na vezu Ćopića s Darkom Šarićem.

Naime, Vijeće Vrhovnog suda RS-a je na ponovljenom suđenju Zoranu Ćopiću odbacilo kao materijalne dokaze Specijalnog tužilaštva RS-a snimljene telefonske razgovore Ćopića i Darka Šarića, a koje su snimili istražioci iz Srbije.

Ćopić je 18. jula prošle godine u Okružnom sudu u Banjoj Luci osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog pranja novca odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića, putem preduzeća u Republici Srpskoj.

Presuda je izrečena nakon ponovljenog postupka, nakon što je Vrhovni sud RS-a u decembru prošle godine ukinuo prvostepene presude Ćopću od pet godina zatvora i Dragi Nižolu (53) od četiri mjeseca zatvora.

Tom presudom Zoranu Ćopiću se od njegovog preduzeća „Agrokop“ Banja Luka trebalo da oduzme 51 posto akcija bijeljinske Šećerane, te finansijska imovina od 2.672.590 KM, kao i avion „cisterna“ od „Aviorenta“.

U decembru prošle godine Vrhovni sud RS-a je ukinuo osuđujuće presude Ćopiću i Nižolu zbog bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku RS.

Zoran Ćopić je uhapšen u aprilu 2011. godine u Banjaluci, a od tada je bijeljinska Šećerana bila u kolapsu.

Nakon što je danas Vrhovni sud RS-a potvrdio presudu Zoranuz Ćopiću, time je trajno oduzeta imovina vrijedna 20 miliona KM za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog djela.

To je do sada najveća vrijednost trajno oduzete imovine, ne samo u RS-u već i u regionu (Srbija tri miliona KM, Hrvatska oko četiri miliona KM), navode za Agenciju Fena iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a .

Ovo je takođe i prva pravosnažna presuda u predmetu “Šarić” koji se vodi u više zemalja.

Iz MUPRS-a podsjećaju da je njihova Jedinica za finansijske istrage i utvrđivanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela radila na istrazi u predmetu “Ćopić” 3,5 godina.

U Republici Srpskoj je do sada ukupno blokirana imovina vrijedna 49 miliona KM za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog djela, od čega je trajno oduzeta imovina vrijedna 21 milion (u tu cifranu je uračunata i Ćopićeva imovina), a u nadležnim sudovima vode se postupci za trajno oduzimanje imovine vrijedne oko 28 miliona KM za koju se sumnja da je stečena izvršenjem krivičnog djela.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender