01. 08. 2021.
Crna statistika: 152 žrtve saobraćajnih nesreća prošle godine

Crna statistika: 152 žrtve saobraćajnih nesreća prošle godine

Crna statistika: 152 žrtve saobraćajnih nesreća prošle godine

“U saobraćajnim nezgodama, koje su najbrojnije bile u oktobru i novembru, teško je povrijeđeno 602 ljudi, za 49 manje nego u 2012. godini”, rekao je Radović Srni.

On je naglasio da se svaka marka uložena u bezbjednost saobraćaja vraća do 20 puta, a minimalni troškovi saobraćajnih nezgoda u Srpskoj iznose oko 172 miliona KM godišnje.

“Moramo smanjiti broj vozača koji voze pod dejstvom alkohola, jer su kontrole pokazale da svaki treći vozač u Srpskoj upravlja pod uticajem alkohola”, istakao je Radović.

Prema njegovim riječima ove godine će se raditi na kadrovskom jačanju Agencije, te na preventivnim kampanjama koje će se prvenstveno odnositi na vezivanje pojasa, smanjivanje brzine, zaštitu djece u saobraćaju, a radiće se i na provjeri najopasnijih saobraćajnih dionica.

“Republika Srpska i BiH imaju najniži procenat vezivanja pojasa u regionu, odnosno oko 50 odsto na prednjim sjedištima, dok je na zadnjim procenat zanemarljiv, a u svijetu se računa da je ispod 70 odsto kao da niko ni ne veže pojas”, pojasnio je Radović.

On je naglasio da bi godišnje u Republici Srpskoj bilo spašeno najmanje 20 života kada bi svi vezali pojas u vožnji.

“Cilj nam je da do kraja godine procenat vezivanja pojasa povećamo na najmanje 65 odsto. Moramo promijeniti svijest kod učesnika u saobraćaju da znaju da pojas spašava život”, naglasio je Radović.

On je naglasio da veliki problem predstavljaju i mladi vozači pod dejstvom alkohola koji brzo voze.

“U ovoj godini radićemo na izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Predložićemo da bude vraćena zabrana upravljanja vozilom između ponoći i pet časova ujutro licima do dvije godine vozačkog staža, bez lica sa dužim vozačkim stažom.

Predložićemo da bude vraćena i probna vozačka dozvola, što znači da se onome ko dobije vozačku i u naredne dvije godine napravi bilo koji teži prekršaj, ona poništi i da ponovo mora polagati”, dodao je Radović.

On je istakao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u narednih mjesec dana početi sa seminarima za vozače sa kaznenim bodovima, koje će morati sami plaćati, a ukoliko se ne odazovu biće im oduzeta vozačka dozvola.

Radović je rekao da Republika Srpska tek počinje da upravlja bezbjednošću saobraćaja i da su potrebna sredstava za kampanju radi uticanja na svijest vozača.

“Policija će bez izuzetka kažnjavati nekorištenje pojasa, a moramo povećati i upotrebu sjedalice za djecu”, smatra Radović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender