03. 08. 2021.
Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Unutrašnji konsenzus ili raspad BiH

Dodik: Obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata trajaće cijele godine

“Sasvim je jasno da Republika Srpska neće učestvovati u manifestacijama koje se povodom obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata pripremaju u Sarajevu, jer smo uvidjeli mnogo spekulacija u vezi sa tim i naše učešće tamo shvatili bi samo kao prikrivanje i opravdavanje tih spekulacija”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je spekulativan način organizovanja tih manifestacija u Sarajevu, od naučnog skupa pa na dalje, i to je vidljivo iz medijskih nastupa raznih ljudi koji odgovornost za otpočinjanje Prvog svjetskog rata žele da prebace na Srbe i Srbiju, iako istorijska građa govori sasvim drugačije.

“Ključno je bilo uklanjanje spomenika Gavrilu Principu u Sarajevu, što nama govori da u tom gradu ne postoji namjera objektivnog predstavljanja događaja”, istakao je Dodik.
Predsjednik Republike Srpske rekao je da je Organizacioni odbora za pripremu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, koji je danas održao prvu sjednicu u Banjaluci, konstituisan sa zadatkom da pripremi i provede program obilježavanja ove značajne godišnjice.

On je naglasio da je Odbor, koji ima 25 članova, odredio oblasti u okviru kojih će biti realizovano obilježavanje stogodišnjice, a previđeno je niz manifestacija, koje će biti održane u Andrićevom institut, akademskim institucijama, školama, kao i gradnja spomenika Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu i Beogradu.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici izabrani su i članovi Izvršnog sekretarijata Organizacionog odbora na čijem je čelu Siniša Karan, a kompletan program obilježavanja biće pripremljen u narednih mjesec dana.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender