26. 07. 2021.
Ekspertski tim za odbranu generala Đukića

General Đukić uskoro na slobodi?

Nema dileme da je to bio diverzantsko-teroristički čin. Đukić nema nikakve odgovornosti za to, pokazaće se ko je sakrio istinu i tako žrtvovao jednog od najčasnijih ljudi, naglasio je Tomić.

On je izarzio očekivanje da će njegov branjenik biti pušten na slobodu u narednih nekoliko dana.

Tomić je, nakon sastanka sa predsjedavajućim Apelacionog odjeljenja Suda BiH Hilmom Vučinićem i registrarom Ustavnog suda BiH Zvonkom Mijanom, rekao da će odluka Ustavnog suda BiH o apelaciji Đukića biti dostavljena uskoro Sudu BiH, nakon čega će ova pravosudna incijativa odmah reagovati i započeti obnovljeno suđenje.

“Rok za dostavu odluke Ustavnog suda je 30 dana, ali danas sam dobio obećanje da će se to desiti znatno prije”, dodao je Tomić.

Ustavni sud BiH usvojio je juče apelaciju generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na presudu Suda BiH kojom je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Tuzli.

Registrar Suda Zvonko Mijan rekao je ranije da je Ustavni sud na jučerašnjoj sjednici zaključio da je Sud BiH prekršio član 7 Evropske konvencije, zbog čega je ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH i vratio predmet na ponovni postupak, te da nema potrebe za posebno razmatranje dijela apelacije u pogledu prava na pravično suđenje.

Ustavni sud je ranije usvojio apelacije 13 osuđenih za ratne zločine, takođe zbog pogrešne primjene zakona.

Postupci protiv ovih lica su obnovljeni pred Sudom BiH, a u određenom broju slučajeva predmeti su okončani i izrečene manje zatvorske kazne u skladu s ranijim zakonom.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender